Pusťte se s dětmi do výroby originálních vánočních betlémů

 Ostatní 
02. prosince 2017 14:17 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Postavy do betlémů můžete vyrábět z přírodního meteriálu Internet
Advent se blíží, Vánoce za rohem. Je čas pustit se do výroby betlémů. Máme zajímavou inspiraci na netradiční řešení.

Opusťte klasiku

Všichni známe různé papírové betlémy, které se dají zakoupit a rozložit doma. Jejich vkusnost je různá, ale nevyžadují žádné úsilí a nepřinášejí tak žádnou další radost nad dobře vykonaným dílem. Známe také různé léta budované betlémy z vyřezávaných figurek. Jsou to často mistrovské kousky, ale jen málokdo dosáhne této kvality a je také těžko pracovat s dětmi a používat přitom řezbářská dlátka. Je proto dobré zvolit neotřelé varianty.

Přírodní materiály

Výhoda použití materiálů, které kolem sebe běžně najdeme, je v nenáročnosti na peníze a také v možnosti zapojit i ty nejmenší děti do příprav už tím, že společně sbírají komponenty na betlém. Sbírat lze šišky smrkové i borové. Hodí se různé žaludy, kaštany a listy. Využít můžete trávu, slámu, jeřabiny a jiné bobulky. Uplatnění najdou i skořápky od vlašských ořechů a všeliké malé větvičky. Z kuchyně si pak můžete vypůjčit koření.

Co bude dál třeba

Bude se hodit pevná podložka, abyste mohli betlém v případě potřeby přesunout a aby měl stabilní základnu. Na stavbu se dají využít i prázdné roličky od toaletního papíru. Určitě se hodí i provázek a lepidlo. Práce je výrazně produktivnější s použitím tavné pistole.

Inspirace k postavám

Rolička od toaletního papíru může tvořit kostru těla postavy. Šiška bude hlava. Listy mohou sloužit coby oblečení, větvičky jako ruce. Borová šiška může být ovce. Stačí přidělat skořápku od vlašského ořechu jako hlavu, bobule jako oči, případně doplnit nožičky z větviček. Kaštanová zvířátka jsou známá. Kaštany ale můžeme na těchto postavičkách z přírodního materiálu kombinovat s šiškami i dalším materiálem. Kaštan může být hlavou, nebo třeba i jen čepicí. Kreativně můžete pracovat i s žaludy a dalšími tvrdými plodinami. Výsledek bude roztomiloučký.

Domečky a další prvky

Většinou známe oblíbené dětské hry na stavění domečků v lese. Dají se provozovat jen tehdy, když rodič na procházce příliš nespěchá a dokáže se rozpomenout na to, že i on měl kdysi jakousi fantazii. Splní-li tedy rodič tyto dvě podmínky, může dítě spokojeně stavět domeček u kořenů vysokých stromů. A když se teď vrátíme k původníkmu tématu, může si tento domeček přenést domů a udělat z něj kulisy domácího betléma.

No není to skvělé? Stihněte přinést poklady z lesa ještě předtím, než vám je zasype první sníh. Vytvořte si stáj pro Josefa, Marii a Ježíška, případně další prvky, ploty, ohrady. Kamínky a suchou trávu můžeme použít na vybudování typického betlémského terénu. Doporučujeme vše přilepit k podložce, aby se betlém při každém otřesu nerozsypal. A aby se důležité postavy křesťanských dějin někam nezatulaly. Hurá do toho!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve