Nejkrásnější svátky se blíží: Znáte všechny adventní tradice?

 Ostatní 
02. prosince 2017 09:09 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Advent je pro mnohé časem klidu a míru Shutterstock
Železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Advent, jak ho známe, přichází čtvrtou neděli před Štědrým dnem a trvá v rozmezí 22 až 28 dní. S touto dobou se plní i řada tradic, které se stále více či méně dodržují.

Začátek adventu může připadnout na kteroukoliv neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem, jak je tomu právě letos. Jedná se o nejkratší dobu adventní, jelikož Štědrý den připadá právě na poslední adventní neděli. S tímto obdobím je také spojována řada lidových i moderních tradic.

Adventní věnce

V českých domácnostech snad neexistuje rodina, která by v adventním období neměla na stole adventní věnec. Někteří jej kupují, ale mnohem častěji se do jeho výroby pouští sami. Nejenže s pomocí další vánoční výzdoby zvelebují naše byty, ale také postupně odpočítávají čtyři adventní týdny zakončené Štědrým večerem.

Barborky

Den po letošní první adventní neděli, tedy 4. prosince, má svátek svatá Barbora. V tento den se již tradičně řežou „barborky“, tedy větvičky třešní nebo jiných ovocných stromů. Pokud o vánocích „barborka“ rozkvete, přinese dle tradice štěstí do domu a dívky, které mají čas na vdávání, se prý brzy vdají.

Svatý Mikuláš

Mikulášskou nadílku dodržují všechny slovanské země bez rozdílu. Tato tradice vychází z legendy o svatém Mikuláši, tedy biskupovi ze 4. století, který proslul svým zbožným životem a dobročinností. Proto každý rok naděluje Mikuláš 5. prosince v doprovodu anděla a čerta, kteří představují protiklady dobra a zla, hodným dětem různé sladkosti a další drobnosti.

Svatá Lucie

13. prosince má svátek Lucie, která byla dříve spojována se zimním slunovratem, tedy nejdůležitějším okamžikem v celém roce. Z této doby pochází i pořekadlo „Lucie – noci upije, ale dne nepřidá.“

Lidová Lucie je spojována především se zákazem předení lnu. V den jejího svátku totiž dříve platil přísný zákaz předení. Dokonce se věřilo, že žena, která by na svátek svaté Lucie předla, naplnila by jí Lucie komín prázdnými vřeteny. V Čechách také Lucie nosívala velký nůž, kterým strašila děti, že jim rozpáře břicho, jestliže se o adventu nepostí.

Pečení cukroví

Začátkem adventu, ale někdy dokonce i pár týdnů před ním, se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Kdy se peče které cukroví se podívejte do našeho článku. Cukroví má svůj původ v pohanské tradici oslav slunovratu, kdy mělo jak funkci obřadní, tak ochrannou. Dříve se při pečení cukroví zpívaly vánoční koledy, dnes to již není běžné.

Pečení vánočky

Nejen pečení vánočního cukroví, ale i pečení vánočky patří k dodržovaným zvykům. Nejčastěji ji pečeme v předvečer Štědrého dne, nebo brzy ráno 24. prosince. Do vánočky se dříve zapékala mince, která předpovídala svému nálezci v následujícím roce bohatství a pevné zdraví. Někteří lidé také stále věří, že pokud vánočka spadne nebo popraská, přinese to neštěstí.

Vánoční stromeček

Dříve lidé zdobili své domy a byty chvojím, aby je ochránili před vším zlým. Dokonce se původně stromky zavěšovaly za špičku ke stropu, později dokonce špičkou dolů. Větve jehličnanů jsou také považovány za symbol věčného života.

Vánoční trhy

Existují ale také moderní tradice, které řada z nás každoročně dodržuje. Patří k nim hlavně slavnostní výzdoba vesnic i měst, obchodů a ulic. Všechny obchody ještě před začátkem adventu lákají zákazníky na bohatou výzdobu a rozsvěcují se první vánoční stromky. Nejčastěji v historických částech měst probíhají vánoční trhy, na kterých mohou jejich návštěvníci zakoupit typické vánoční zboží nebo dárky. Lze na nich ale spatřit i ukázky lidových řemesel, například kováře.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47