Chcete, aby vánoční kaktus kvetl opravdu na Vánoce? Víme, jak to ovlivnit

 Ostatní 
30. listopadu 2017 13:17 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Vánoční kaktus je jednou z nejrozšířenějších vánočních rostlin v Česku Pixabay
Vánoční kaktus patří k tradičním symbolům Vánoc a každý pěstitel je potěšen, když přímo na svátky je zaplaven množstvím exotických barevných květů. Jenže ne vždycky to vyjde - někdy vám kaktus začne kvést moc brzy, jindy naopak až po Štědrém dni. Dobu kvetení přitom můžete do značné míry sami ovlivnit.

Mnoho rodin využívá vánoční kaktus k dekoraci štědrovečerního stolu. A na rozdíl od jiných druhů nepotřebuje ke správnému načasování kvetení žádné komplikované rychlení. Stačí úplná maličkost.

Poupata se na vánočním kaktusu obvykle objeví na přelomu podzimu a zimy. Z nich se potom vyloupnou nádherné trubkovité květy s vyčnívající bliznou. Ohnuté korunní plátky mohou mít buď tradiční červenofialovou barvu, ale i nejrůznější odstíny růžové, červené, fialové, bílé nebo žluté.

Nasazení květů u vánočního kaktusu ovlivňuje několik faktorů - teplota vzduchu, vlhkost a doba osvitu. Další z typických vánočních rostlin je také brambořík. O tom, jak ho pěstovat a radovat se z květů nejen jedny Vánoce, jsme psali zde.

Co udělat, aby kaktus kvetl na Vánoce

Na rozdíl od hyacintů nebo narcisků není třeba vánoční kaktus nijak uměle rychlit. Je to dáno tím, že tato rostlina potřebuje k životu dobu osvitu kratší než 12 hodin a květy začne nasazovat až v v době, kdy se dny začínají krátit.

Stačí, když několik týdnů před Štědrým dnem přemístíte vánoční kaktus do nějaké chladnější místnosti. Rtuť teploměru by tam měla ideálně ukazovat 12 až 15 stupňů Celsia. Nezapomeňte ale ani na dostatek světla. Chladnou místnost dokáže v krajním případě nahradit meziokenní prostor, pozor ale na přímé sluneční paprsky, ty rostlince moc dobře nedělají. V meziokenním prostoru nechte kaktus do vývinu poupat. Poupata se v teple velmi rychle rozvinou a pokud přesun do tepla moc urychlíte, květy brzy odkvetou a budete mít po parádě. Je tak potřeba přemístění kaktusu z chladu do obýváku správně načasovat, ideální je to asi týden před Štědrým dnem.

Na co si dát pozor

Přemísťování rostliny z místa na místo vánoční kaktus moc nemiluje, proto si dopředu pečlivě rozmyslete, kam rostlinku přesně dáte. Počkejte, až budou poupata téměř rozvitá, a pak je dejte na vybrané místo. Až do odkvětu už potom s rostlinou nehýbejte - květy by mohly opadat.

Pokud necháte vánoční kaktus jen v místnosti, kde vytápíte na více než 22 stupňů Celsia, bude sice kaktus skvěle růst, ale záplavy květů se nedočkáte.

Zhruba od poloviny srpna omezte přísun vody a k normální zálivce se vraťte až ve chvíli, kdy kaktus začne nasazovat poupata. Pozor ale na přemokření. Po odkvětu zálivku opět zmírněte.  

Pokud necháte přes léto kaktus někde na balkoně nebo terase, vyberte pro něj místo chráněné před slunečními paprsky a před deštěm.

Hnojivo moc tato rostlina nevyžaduje, tedy pokud ji pravidelně přesazujete (jednou za dva až čtyři roky, ideálně v březnu). Když už budete chtít rostlinku pohnojit, používejte slabý roztok plného hnojiva jednou za čtrnáct dní, a to jen v období vegetačního růstu. A pozor! Vánoční kaktus nesnáší vápník, takže by se neměl objevit ani v zemině, ani v hnojivu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47