Chcete-li, aby vaše včelstvo přežilo celou zimu, musíte se o něj náležitě starat

 Ostatní 
16. ledna 2018 10:35 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Úklidem dna úlů ochráníte včelstva před nemocemi Shutterstock
Mezi často zmiňované mýty patří i tvrzení, že včely přes zimu spí. Pravda je ale přesně opačná, včela totiž do spánku nikdy neupadá. A neměli by ani včelaři. Jejich aktivita přes zimu totiž může včely ochránit před nebezpečnými nemocemi.

Na podzim při poklesu venkovní teploty již pod plus deset stupňů Celsia se včely dělnice seskupí do těsného chumáče okolo matky, která je nejdůležitější členkou včelstva. Tento chumáč se v průběhu zimy pozvolna stěhuje po plástech se zásobami, které dělnice nashromáždily během léta.

Dělnice udržují matku i přes zimu v teple

Velmi pomalým trávením těchto zásob a měnícím se uspořádáním chumáče včely udržují matku i při největších mrazech při teplotě od plus 20 až plus 30 stupňů Celsia. Na povrchu obalu neklesne teplota pod plus deset stupňů Celsia. Takto včely, pokud nejsou rušeny, vydrží až do prvních jarních proletů.

Často už v lednu nebo únoru bývají krásné slunečné dny, kdy se za poledne venkovní teplota vyšplhá přes plus deset stupňů Celsia. Včely toho využívají k takzvanému vyprášení a vyprázdnění výkalových váčků.

Úklidem dna úlů včelař předchází nemocem

Pozorný návštěvník včelařského stanoviště tak může být překvapen, že včely létají, přestože v přírodě není jediný květ. Zahálet by neměl ani včelař. V zimě by měl odebrat všechno z podložek na dně úlů, co odpadlo z činnosti včel v období, kdy nelétají. Laboratorním rozborem pak zjistí, zda včely neohrožuje nebezpečná roztočová nákaza - varoáza.

V březnu se příroda probouzí k životu a ožívat začínají i včely. Matka v teplém středu chumáče dělnic stále intenzivněji klade vajíčka na dna plástových buněk, které se uvolnily po spotřebovaných zásobách medu. Z vajíček se vyvinou larvy a z nich po zavíčkování buněk voskovou zátkou se přes stadium kukly po 21 dnech líhnou včely - dělnice.

Ty už  tvoří takzvanou letní generaci včel, která bude připravena k opylení ovocných stromů, volně kvetoucích rostlin a hospodářských plodin. Včelař by měl pomoci včelám se zajištěním vody pomocí napajedel. Může je po zimě také přikrmovat nejlépe plackou z medocukrového těsta, aby urychlil rozvoj včelstev po zimě.

Kdo začíná včelařit, měl by si vybrat, v jakém úlu bude včely chovat. Kam umístit včelí úly a další zajímavé informace, se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47