Chcete kvalitní a levná vajíčka? Pořiďte si zjara slepice

 Ostatní 
17. února 2018 14:16 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Domácí vajíčka jsou mnohem chutnější a zdravější Pexels
Čím dál tím více domácností si pořizuje vlastní slepičky. Při dnešních cenách a kvalitě vajec se není čemu divit. Kromě toho vás může hřát u srdce i z toho, že máte vajíčka od slepic, které po žádné stránce nestrádají. Jak s chovem slepic začít se dočtete v našem článku.

Máte-li dostatek venkovního prostoru, času, vůle se naučit žít se slepicemi a starat se o ně, nemělo by vám nic bránit v tom si je pořídit. Důležité je však postupovat systematicky a s rozvahou.

Kde slepice ubytovat

Máte-li šikovné ruce a na zahradě nepoužívanou kůlnu, není důvod v ní slepice neubytovat. Důležité je, aby byl kurník suchý, aby měl okno a možnost větrání. Důležitá jsou také bidýlka, protože slepice na nich zkrátka rády sedí, ale také hnízdo na snášení vajec.

Chcete-li mít vajíčka i v zimě, je potřeba s tím dopředu počítat a zařídit v kurníku nějaké topení či zateplení, aby v něm teplota neklesla pod 10 °C. Jak správně vybrat kurník a co v něm nesmí chybět se dočtete zde.

Kolik slepic budete potřebovat

Většina slepic snese zhruba jedno vejce za dva dny. Víte-li dopředu, kolik vajec chcete týdně od slepiček vybrat, vynásobte si jejich počet dvěma a tolik slepic pořiďte. Přes zimu ovšem slepice snáší vajec méně.

Jaké plemeno vybrat

Nosnost slepic se však liší i podle plemene, a to vcelku markantně. Obvykle se pohybuje mezi 180 až 300 kusy ročně. Pro nováčka je ideální koupit tradiční plemena jako vlašky, leghornky či minorky. Jejich nosnost není sice tak vysoká, ale začátečník s nimi nebude mít tolik problémů. Navíc slepice vyšlechtěné s cílem vysoké nosnosti bývají náchylnější k různým chorobám.

Jak o slepice pečovat

Každý den vypusťte slepice z kurníku hned ráno a až se bude večer stmívat, zažeňte je zpět. Minimálně jednou týdně budete také muset slepicím vyčistit kurník od použité slámy a slepičího trusu. Alespoň jednou za rok se také doporučuje kurník vybílit vápnem kvůli dezinfekci.

Samozřejmě platí, že čím poctivěji budete slepicím uklízet, tím méně se budete potýkat se zdravotními problémy, jakými jsou například čmelíky.

Jídelníček šťastné slepice

Na potravu jsou slepice velmi nenáročná zvířata. Krmit je můžete veškerým biologickým odpadem z kuchyně, jako jsou například slupky od brambor, kedluben, salátů, ale i třeba vnitřnosti. Když mají ale slepice dostatečný výběh, zhruba polovinu potravy si jsou schopny obstarat samy.

Nedílnou součástí slepičí stravy by měla být také pšenice. Když ji slepicím namočíte a necháte jim ji vyklíčit, uzobou vám ruce.

Jakmile začnou vaše slepice snášet, nezapomínejte jim dávat i rozdrcené vysušené skořápky od vajec. Můžete jim dát i skořápky z kupovaných vajec, ale ty raději převařte. Nezapomínejte ani na dostatek čisté vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008