Tipy, jak pečovat o dřevěné nádobí, aby sloužilo co nejdéle

 Ostatní 
30. března 2018 12:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro dlouhou životnost je potřeba správná péče Shutterstock
Dřevěná prkénka, vařečky, kvedlačky, paličky na maso, ale i misky, talíře a jiné nádobí mohou dobře sloužit dlouhé roky, je však potřeba o ně náležitě pečovat.

V první řadě zapomeňte na myčku. Dřevěné nádobí do ní rozhodně nepatří. Dlouhý pobyt v horké vodě a páře totiž může způsobit nevratné poškození povrchu od zprohýbání, zkroucení až po praskliny. Navíc tak zbavujete dřevo oleje či nátěrů, kterými je od výrobce ošetřeno. Které nádobí do myčky nepatří, jsme psali zde.

Pokud chcete, aby nádobí sloužilo dlouhé roky, dodržujte jednoduchý postup při umývání. Dřevěné příbory, misky nebo naběračky pečlivě omyjte jarem, teplou vodou a následně důkladně opláchněte. Nemáčejte je ale ve vodě příliš dlouho, aby zbytečně nádobí nenasáklo vlhkost. Na závěr vše utřete a nechte dokonale vyschnout, například pověšené na háčku. Vyhněte se snaze urychlení vysychání dřeva pokládáním na přímé zdroje tepla. Intenzivní teplo může nádobí nenávratně poškodit.

Jednou za čas je potřeba věnovat nádobí důkladnější péči. Natřete jej jedlým rostlinným olejem. Bohatě stačí pár kapek. Tím prodloužíte životnost nádobí a zároveň zamezíte pronikání bakterií z jídla do struktury dřeva.  Největší riziko hrozí při zpracování syrového masa. Z toho důvodu nepoužívejte na jakoukoliv práci se syrovým masem dřevěné nádobí.

Jak odstranit zápach?

Může se stát, že dřevěné výrobky budou zapáchat, například prkénka po krájení cibule, česneku či jiných aromatických potravinách. V boji se zápachem vám pomůže jedlá soda. Napusťte si teplou mýdlovou vodu a přidejte lžičku jedlé sody. Pár minut nechte působit a následně opláchněte vlažnou vodou. Pokud doma nemáte jedlou sodu, svůj úkol splní i citronová šťáva a sůl, kterými prkénka a další kuchyňské pomocníky pořádně vydrhnete a poté opět opláchnete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008