Obarvěte velikonoční vajíčka ekologicky

 Ostatní 
31. března 2018 08:11 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pro získání těchto barev nepotřebujete žádnou chemii Shutterstock
Velikonoce jsou tu a s tím příprava barvených vajíček. I když by měly být prodávané barvy vhodné z hlediska použití v potravinářství, přece jen tušíme, že jásavé barvy nebudou stoprocentně nezávadné. Máme pár rad, jak využít tradiční staré postupy.

V dobách minulých uměli lidé obarvit vajíčka zajímavě a přitom nepotřebovali žádné chemické barvy. Stačili si s tím, co nabízí sama příroda. Snad bude dobré si některé zásady připomenout a zkusit obarvit vajíčka tak, jak to dělaly naše babičky.

Hnědá vejce

Hnědá barva je naprostou klasikou. Používají se na ni slupky od cibule a je zde výhodou, pokud máte vejce s tmavou skořápkou. Postup je jednoduchý. Na litr vody potřebujete čtyři hrnky cibulových slupek. Přidejte ocet a sůl, aby se barvy dobře stabilizovaly. Sledujte výsledný odstín a pak vyndejte a opatrně osušte.

Růžová vejce

Asi jste si všimli, že červená řepa dost barví. Proč toho nevyužít i při barvení vajec? Nakrájejte tři menší řepy na kostičky, přidejte 900 ml vody, sůl a asi dvě lžíce octa. Vložte vejce a opět vařte tak dlouho, až budou mít vaše vajíčka požadovaný odstín.

Červená vejce

Pokud chcete mít vejce spíš červená a poněkud barevně sytější, můžete použít jakékoliv červené víno. Tedy i takové, které už není vhodné na pití, nebo si kupte to nejobyčejnější krabicové. Litr nalijete do hrnce, vložíte vajíčka a vaříte.

Žlutá vajíčka

Tady se nám zase hodí koření zvané kurkuma. Je obsaženo i v kari. Tři vrchovaté lžíce kurkumy rozpusťte v 900 ml vody. Přidejte dvě lžíce octa, sůl, povařte a pak vložte vajíčka.

Zelená vejce

Zelenou barvu vajec můžeme dosáhnout pomocí špenátu nebo kopřiv. Půl kostky drceného špenátu vložte do litru vody, vařte. Sůl a ocet opět poslouží pro barevnou stabilizaci a pro vylepšení barvy tentokrát použijte i trochu kmínu.

Modrá vejce

Na přípravu této barvy budete potřebovat půl hlávky červeného zelí. Nakrouhejte ho najemno. Zalijte horkou vodou a přidejte sůl a ocet. Vajíčka budou bledě modrá.

Doporučení

Kromě hnědých vajec používejte na ostatní požadované barvy pokud možno vejce bílá. Nenechte na vajíčkách zaschnout kapky vody s barvou, vytvořily by se skvrny. Až budou vajíčka suchá, potřete je něčím mastným. Kdysi se používala kůže od slaniny, ale můžete použít i jiný tuk. Vajíčka dostanou krásný lesk a barva se tak ještě vylepší. A pokud chcete ještě vyzdobit svůj dům či byt, máme velikonoční doporučení v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008