Zázvor není náročný na pěstování, poradíme jak na to

 Ostatní 
13. dubna 2018 12:11 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výsledku se dočkáte za několik měsíců Shutterstock
Zázvor je vás pravidelný pomocník v boji při nachlazení, při přípravě masa nebo jej používáte k výrobě lahodných sirupů? Nemusíte stále utrácet peníze za nákup několika kusů zázvoru, ale zajistěte si stálý přísun. Jak? Vypěstujte si zázvor v domácím prostředí.

Zázvor není náročný na pěstování, tudíž se úrody můžete dočkat za několik měsíců i v domácích podmínkách. Nejdůležitější je sehnat kousek kořene, který koupíte v obchodě s potravinami. Neměl by být vyschlý a svraštělý, ale hezky baculatý s jemnou slupkou. Ideální je, pokud má i několik oček, a pokud jsou již trochu naklíčená a zelená.

Širší květináč

Na noc jej namočte do teplé vody. Tímto postupem odstraníte jakékoliv toxické chemikálie. Druhý den si nachystejte širší květinář s výživnou kyprou půdou, kam zasadíte namočený kořen. Pokud je naklíčený, dejte rašící pupeny směrem nahoru a zasypte další vrstvou hlíny (asi 3 až 5 cm).

Květináč umístěte na teplé místo v domě. Mráz by mohl pěstování překazit. Myslete na to, že zázvor nepotřebuje příliš mnoho světla, tudíž ho rozhodně nedávejte na místo, kam pravidelně svítí slunce. Zázvor potřebuje dostatek vláhy. Udržujte vlhkost půdy za pomoci spreje nebo mírného zalévání. Doma si můžete vypěstovat i houby

Na výsledek si budete muset několik měsíců počkat. Než vyroste velký kořen, uplyne deset měsíců. Po této době je vhodné hlavní oddenek vyjmout a nechat v půdě jen pár malých oddenků, ze kterých naroste nová rostlina. Nemusíte však zoufat, že se plodů své práce dočkáte až za tak dlouhou dobu. Zhruba za čtyři měsíce od začátku pěstování odhrňte hlínu, naskytne se vám pohled na malé kousky zázvoru. Pár si vyberte, odřežte je a potom hlínu opět zahrňte.

Pokud nechcete vsázet na metodu s kořenem od zázvoru, můžete koupit semena nebo sazenici zázvoru v zahradnictví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008