Starý papír nemusí končit doma nebo ve sběru. Vyrobte z něj úžasné dárky

 Ostatní 
03. května 2018 10:16 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Starý papír může posloužit vaší kreativitě Shutterstock
Starý papír je surovina, která se dá recyklovat. Na to si většina z nás už zvykla. Ale víte, že ze starého papíru můžete vyrobit originální upomínku? Je to přitom docela jednoduché. Máme pro vás inspiraci.

Řeč bude o výrobě ručního papíru z druhotných surovin. Výsledek vašeho snažení může posloužit jako ruční papír pro napsání originálního přání k narozeninám či svatbě nebo k jiné životní příležitosti. Z vlastnoručně vyrobeného papíru můžete udělat visačky k dárkům a další vhodné využití jistě objevíte podle svých potřeb. Pokud byste chtěli z papíru vyrábět něco více praktického, můžete se inspirovat třeba výrobou papírových briket. Podrobnosti najdete v článku zde.

Suroviny a pomůcky

Potřebujete starý papír. Může jít o krabice od různých výrobků, ale také o tiskoviny a další materiály. Důležité je, aby to byl klasický papír, který se dobře rozpouští ve vodě. Pak už potřebujeme jen zmiňovanou vodu a kvalitní ponorný mixér. Pro dobrý výsledek se hodí nějaká nepřilnavá podložka. S výhodou můžete použít třeba silikonový vál na těsto, ale pochopitelně i jiné podložky, ke kterým se vzniklý vyrobený papír nepřilepí.

Postup

Starý papír natrhejte na malé kousky a namočte do vody. Až bude dostatečně rozložen, použijte mixér a papír rozmixujte. Snažte se vytvořit co nejjemnější kaši. Poté přebytečnou vodu sceďte a zbylou hmotu rozložte na nepřilnavou podložku. Položte na suché a teplé místo. V případě pěkného počasí můžete sušit přímo na slunci. Čím jemnější směs vyrobíte a čím nejlépe ji rozvrstvíte, tím zajímavější bude výsledek vaší práce.

Po usušení opatrně oddělte vyrobený papír od podložky. Nastříhejte na potřebné části a využijte dle potřeby. Můžete si povšimnout, že výsledný papír získává barvu podle převažujícího odstínu původních papírů. Jestliže máte zájem o papír, který bude tónován do určité barvy, sbírejte obaly tak, abyste si namíchali příslušný odstín podle potřeby.

Inspirace

Někdy je možné do směsi před sušením přidat třeba lístek nějaké bylinky či jiný okrasný předmět. Povýšíte tím svůj výrobek na novou úroveň. V některých případech může být zajímavé okraje ručního papíru opálit. Případně bude působit dobře, pokud získaný papír nebude se zcela rovnými okraji. Popusťte uzdu své fantazii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod