Není batoh jako batoh. Špatná volba se v terénu může opravdu škaredě vymstít

 Ostatní 
10. května 2018 14:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatný batoh vám může pokazit celý výlet Shutterstock
Doba výletů do přírody je opět tady a pokud se i vy chystáte někam do terénu, nezapomeňte na dobré vybavení. Pokud totiž tuto technickou stránku věci podceníte, může se výlet v mžiku proměnit v hororový zážitek. A nejde jen o vhodné oblečení či pohodlné boty, ale i správný batoh.

Jestli se domníváte, že na výlet do přírody si vystačíte s batohem à la žebradlo, jste na velkém omylu. Do batohu se opravdu vyplatí investovat. Na druhou stranu není potřeba hned utrácet horentní sumu. Vždy si pořiďte batoh jen tak velký a tak kvalitní, jak potřebujete. A vůbec nejdůležitější je si batoh před koupí osobně vyzkoušet. Možná se vám na vaši výpravu bude hodit i stan. O tom, jak vybrat ten správný, jsme psali zde.

Jak vybrat batoh

Než vůbec vyrazíte do obchodu, měli byste mít jasno v tom, na co batoh potřebujete, jak dlouho ho budete mít na zádech a zda s ním budete permanentně chodit nebo zda v něm budete jen přenášet věci na relativně krátké vzdálenosti.

Velikost batohu

Jde o základní kritérium. Pořídit si můžete batoh malý, střední nebo velký.

  • Malé batohy mají objem do 35 l
  • Střední batohy mají objem do 55 l
  • Velké batohy mají objem nad 55 l

Na jednodenní výlet vám klidně stačí batoh malý. Pokud už ale vyrážíte na pár dní, zvolte raději střední batoh. Na větší výpravy je pak ideální velký batoh.

Nezapomeňte na to, že věci mají "záhadnou" tendenci zvětšovat objem a co se vám vešlo do batohu doma, do něj venku nenacpete. A vy pak ze zoufalství vše, co lze, zavěsíte na poutka z vnější strany batohu. Výsledkem je, že se vám jde daleko méně pohodlně a vypadáte jako ověšený vánoční stromek.

Člověk by podle odborníků neměl nosit větší zátěž, než je třetina jeho tělesné hmotnosti. Převedeno na litry jsou tak pro muže ideální batohy v litrovém rozpětí 60 až 80 litrů, ženy by pak měly mít batohy o maximálním objemu 50 až 70 litrů.

Záleží i na typu batohu

Kromě velikosti se batohy dělí i na různé typy, a to podle způsobu použití:

  • turistické
  • expediční
  • lezecké, skialpové a freeridové
  • cyklo a in-line
  • městské a školní

Turistické batohy

Turistické batohy jsou nejuniverzálnější. Jsou určeny na jednodenní i vícedenní turistické výlety. Velikostně sem patří všechny od nejmenších batůžků po velké krosny.

Pokud se chystáte na kratší či delší přechod a batoh si ponesete na zádech, sáhněte spíš po odlehčené variantě a pořádně si vyzkoušejte, jestli vám batoh sedí. Pohodlí je důležité, protože když si koupíte nevhodný batoh, výlet si příliš neužijete.

Pokud se na batoh potřebujete spolehnout, volte spíše batohy z pevnějších a kvalitnějších materiálů jak je např. Cordura. Levnější padesátilitrové a víceobjemové batohy jsou určeny spíše na výlety po Čechách, na vodu či na festival. Pokud se chystáte do extrémnějšího terénu, podívejte se na krosny v o něco vyšší cenové kategorii. V letadle se s batohem nikdo mazat nebude a kvalitnější materiály jsou mechanicky mnohem odolnější.

Expediční batohy

Expediční batohy patří mezi špičku co do kvality i parametrů. Batohy jsou zpravidla z pevných a odolných materiálů, doplněné o spoustu funkčních přezek a úponů, často ergonomicky tvarované. Zároveň je ale nutné počítat s vyšší cenou.

Lezecké, skialpové a freeridové batohy

Lezecké, skialpové a freeridové batohy bývají cca 40litrové se spoustou držáků na snowboard, lyže, cepíny, helmu, lano a podobně. Často se jedná o odlehčené batohy bez složitého zádového systému.

Cyklo a in-line batohy

Cyklo a in-line batohy bývají menší batohy do objemu 10 až 20 litrů se zabudovaným vakem na vodu. Některé jsou úplně jednoduché a tudíž velmi lehké, jiné mají propracovaný zádový systém, který zaručuje odvětrání zad.

Městské a školní batohy

Městské a školní batohy se vyrábí v mnoha tvarech, barvách a velikostech. Dbá se u nich především na funkčnost a design. Většina z nich nemá bederní pás, který může být ve městě spíš na obtíž.

Dámské, pánské, dětské a univerzální batohy

V neposlední třadě je možné batohy třídit na dámské, pánské, dětské a univerzální. Dámské batohy jsou uzpůsobeny tvaru ženského těla – bývají menší, lehčí a rozhodně líbivější než batohy pánské a univerzální. Dětské batohy jsou menší a často doplněny o reflexní prvky či nejrůznější obrázky.

Jak batoh správně vyzkoušet

Základem pro zkoušení batohů je naplnění batohu do hmotnosti cca 10 – 15 kg. Po nasazení batohu jako první zapínejte bederní pás, který by měl převzít více jak 50 % hmotnosti nákladu. Pokud vám dobře sedí na bederních a pánevních kostech, dotáhněte ramenní popruhy do vám vyhovující délky (nesmí být moc volné, ale nesmí vás škrtit).

Pokud vám popruh na rameni tvoří rovnoměrný oblouk, je délka zad ideální. Pokud se popruh na rameni lomí do tvaru „střechy“, nechte si zádový systém zkrátit. Pokud vám polstrování popruhů končí již v úrovni prsou, nechte si od prodávajícího zádový systém naopak prodloužit.

Balančními popruhy na ramenou pak již jen doladíte, jak moc „přilepený“ budete mít batoh k zádům. Přitažené balanční popruhy využijete hlavně při chůzi z kopce, aby vám na zádech batoh neposkakoval. Do kopce si je pak zase povolíte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod