Skvrny od trávy jdou někdy vyčistit jen těžko. Díky pár fíglům ale spolehlivě zmizí

 Ostatní 
12. května 2018 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na některé skvrny od trávy je pračka krátká Shutterstock
S oblečením znehodnoceným zelenými skvrnami od trávy, které v pračce nejdou odstranit, má asi zkušenost každý rodič. Mezi lidmi koluje velké množství babských rad, ne všechny ale opravdu fungují. Víme však, co na zelené fleky stoprocentně funguje.

Skvrny od trávy jsou malou záhadou. Někdy je v pračce úplně bez problémů vyčistíte, někdy však nepomůže ani několik pracích cyklů. Pokud jde o obyčejné tepláky, většinou to maminky neřeší. Jenže naše děti si občas od trávy umažou i rifle nebo jiné pěkné oblečení. Pak se většina rodičů uchýlí k babským radám. Ovšem ne každá z nich skutečně zaručuje úspěch.

Naštěstí existuje pár triků, jak se zelenohnědých skvrn z oblečení spolehlivě zbavit. Přestavíme vám tři z nich - všechny fungují i v případě zaschlých fleků. Pokud se je rozhodnete použít, budete potřebovat docela běžné ingredience, které jsou k dostání za pár korun.

Ocet nebo citronová šťáva

Je obecně známo, že na skvrny od trávy by měly platit kyselé přísady. Jednou z nich je bílý ocet, který ale můžete nahradit i třeba citronovou šťávou. Prakticky neexistuje jednodušší způsob, jak zelené skvrny zničit.

Trochu octa nebo citronové šťávy nalijte na skvrnu a čistou hubičkou nebo hadříkem vyčistěte. Není potřeba ani nijak silně tlačit. Skvrna vám začne mizet doslova před očima. Když nebude po zelené barvě ani památky, oblečení dejte do pračky a vyperte, ať se zbavíte octového odéru.

Žlučové mýdlo

Žlučové mýdlo se v posledních letech dostává opět na výsluní. Lidé si k němu díky jeho skvělým čisticím vlastnostem opět nacházejí cestu. A nezklame vás ani při čištění zelených fleků od trávy. O tom, že se pomocí něj dají odstranit i skvrny od potu, jsme psali zde.

Žlučové mýdlo seženete v každé drogerii doslova za pár korun. Nechte ho na zašpiněném oděvu chvíli působit, stačí pár minut. Pak oblečení namočte do teplé vody a nakonec vyperte v pračce. Uvidíte, že žlučové mýdlo se skvrnou skutečně zatočí.

Líh

Dalším spolehlivým ničitelem zelených skvrn od trávy je technický líh. Seženete ho v drogerii nebo lékárně.

Postup je podobný jako v případě použití octa. Stačí kapalinu nalít na postižené místo a čistým hadříkem nebo houbičkou skvrnu vyčistit. Pak dejte oblečení do pračky a vyperte ho.

Na bramboru nespoléhejte

Hodně lidí radí čistit skvrny od trávy pomocí brambory. Postup spočívá v tom, že bramboru rozpůlíte a skvrnu jí v podstatě jen potíráte. Bramborou je prý třeba potírat flek delší dobu, třeba 15 minut.

Tento postup se ale v praxi moc neosvědčil. Skvrna sice bude menší, ale pořád viditelná. Zbytečně se tak nadřete a výsledek nebude perfektní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve