Nasbírejte si bezový květ! Pomůže vám od bolesti

 Ostatní 
17. května 2018 11:50 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Květy lze použít k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů Shutterstock
Ne nadarmo se přírodě přezdívá otevřená lékárna světa. Můžete si z ní přinést i zázračný bezový květ, který obsahuje vitaminy C, A, P a skupinu B. Navíc má blahodárné účinky proti bolesti.

Pokud si z procházky přinesete čerstvé listy bezu, dokážou vám ulevit od bolesti kolen, namožených svalů i kloubů. Listy rozdrťte, semelte nebo naklepte, aby pustily šťávu. Bolestivá místa jimi obložte, přeložte kouskem plátna a uvažte. Zábal nechte působit zhruba hodinu. Výsledkem by měla být znatelná úleva od bolesti. Lék na zdraví si vyrobíte i z mladých listů ořešáku.

S kašlem a rýmou zatočí bezový sirup. Slouží sice i jako osvěžující limonáda, ale je nutné k němu přistupovat jako k léku a dávkovat jej s rozumem. Jedině za takových podmínek vám bude k užitku. Při bolestech v krku svoji práci odvede odvar z květů, který lze použít jako kloktadlo. Vlažný bezový čaj zase pomáhá při nemocích ledvin a cévních onemocněních. Horký čaj podpoří pocení a vykašlávání. Bojuje i s rýmou, kašlem a při horečce.

Na přípravu sirupu bude potřeba zhruba čtyřicet kusů bezových květů, dvě lžičky kyseliny citronové, tři kusy citronu a dvě kila cukru krupice. Nejprve svařte dva litry vody a po vychladnutí do ní vložte opláchnuté bezové květy, plátky citronu a nechte vyluhovat a odpočinout v lednici.

Druhý den bezově ovoněnou vodu slijte přes sítko do hrnce, přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů a dvě lžičky kyseliny citronové. Obsah lehce zahřejte na sporáku a míchejte tak, aby se cukr dobře rozpustil. Sirup v tomto stavu slijte pomocí cedníku do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.

Na záběr je nutné připomenout, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve