Kamera do auta se vyplatí. Poradíme, jak vybrat tu správnou

 Ostatní 
20. května 2018 12:06 / Marie Popelková
  8
📷
4 fotografie v galerii
Kamera v autě už dnes není žádný luxus Internet
Kamera v autě už řadě řidičům pomohla domoci se spravedlnosti. Samozřejmě se asi nevyplatí investovat do této technologické vychytávky za každou cenu - pokud s autem vyrážíte maximálně jednou týdně na nákup do nedalekého obchodu, zřejmě se bez kamery klidně obejdete. Na druhou stranu - nehoda se může stát kdykoliv a kdekoliv.

Trh nabízí kamer do aut nepřeberné množství. Rozdíly nejsou jen v ceně či značce, ale také velikosti, tvaru nebo v tom, co která kamera nabízí za funkce. Pomůžeme vám se ve světě kamer do aut alespoň trochu vyznat. O kamerách, které dokáží pro změnu ochránit i za tmy váš dům, jsme psali zde.

Na co se zaměřit?

Pokud si hodláte kameru do auta pořídit, měli byste nejprve vědět, na co se v obchodě zaměřit:

Kvalita videa (rozlišení) - pokud se s autokamerou chystáte například dokumentovat cestu na dovolenou, určitě se vyplatí sáhnout po kameře s Full HD rozlišením. Pro běžného uživatele však bohatě stačí i nižší.

Velikost - než si vyberete model konkrétní velikosti, rozmyslete si, kde a jak bude kamera umístěna. Nesmí vám totiž bránit ve výhledu.

Displej - kamery s LCD displejem jsou větší a často i dražší, na druhou stranu nabízí jednodušší obsluhu a také možnost přehrát záznam. Bohužel kvůli dosažitelnosti displeje jsou některé možnosti umístění omezené.

Úložiště - úložiště v kameře jako takové nehraje roli. Všechny záznamy jsou v současné době nahrávány na SD karty a ty jdou jednoduše pořídit, takže když naplníte jednu, můžete ji vyměnit a bez problému nahrávat dál. Další možností je také kameře nastavit smyčku, kdy pokud kartu naplní, tak nový záběr začne postupně nahrazovat starý.

GPS - pomocí tohoto modulu může kamera k videu přidávat i údaje o poloze a rychlosti. To ocení zejména firmy při kontrole pohybu zaměstnanců ve služebních autech či rodiče s obavami o bezpečí svých dětí.

Detekce rychlostních radarů - u modelů vybavených modulem GPS se často setkáte s funkcí detekce rychlostních radarů. Tato funkce rozhodně není nezákonná. Nepracuje totiž jako běžné nelegální rušičky radarů. Před vjezdem do monitorovaného úseku vás modul sám na riziko upozorní.

Detekce pohybu - pro ty, kdo střeží své auto jako oko v hlavě, je tato funkce nutností. Zapne totiž nahrávání kdykoliv zachytí pohyb kolem vašeho plechového miláčka.

Noční režim - přestože všechny kamery mohou nahrávat i v noci (samozřejmě vidí jen to, co je dostatečně osvětleno), pro noční jezdce je zde modul nočního vidění, který má schopnost zesvětlit detaily.

Baterie - ne všechny kamery mají napájení přímo z auta. Na druhou stranu, baterií napájené modely jsou výhodné například se senzorem pohybu, kdy potřebujete, aby kamera měla energii i při vypnutém motoru.

Automatické zapnutí - na první pohled banální věc, sednout do auta a zapnout kameru. Pro většinu lidí se však po čase tato banalita stane natolik nepříjemnou, že kameru přestanou využívat úplně. Proto je lepší se při výběru poohlédnout spíše po modelech s automatickým zapínáním.

Praktické rady

V případě, že vaše kamera zachytí nehodu nebo jinou událost, kterou si budete chtít uchovat, nesmíte zapomenout stisknout tlačítko s vykřičníkem. Každá kamera ho má a slouží k tomu, aby nahrávací smyčky i u stojícího auta nepřemazaly již natočené záběry. U lepších kamer je tato nutnost vyřešena pomocí G-Senzoru.

G-senzor je senzor přetížení – v případě nárazu do vašeho auta zaznamená přetížení a systém následně automaticky uzamkne nahrávání, záznam nehody pak zůstane bezpečně zachován.

Pokud chcete zajistit, že vaše kamera zachytí bouračku do vašeho vozu i v případě, že někde parkujete a kamera je vypnutá, je to možné. Lepší modely jsou totiž vybaveny detekcí pohybu. V případě, že vám někdo nebo něco vejde do záběru, kamera se po dobu pohybu spustí i v zaparkovaném a uzamčeném autě.

Hodně lidí se mylně domnívá, že záznam kamery nelze uplatnit u případného soudu. Je to nesmysl - soud záznam samozřejmě jako důkazní materiál akceptuje.

Aby kamera dobře fungovala, je nutné ji správně umístit. Pokud bude moc nízko, může se stát, že pořízený záznam bude kvůli slunečnímu svitu znehodnocený. Většina dražších kamer řeší tento problém ochrannými vrstvami na objektivu, u levnějších modelů si budete muset vystačit s ochranným nátěrem v horní části čelního skla, popřípadě s nějakým vlastnoručním krytem nad objektivem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod