Opuncie: krásná rostlina, která nám dává blahodárné a chutné plody

 Ostatní 
11. června 2018 10:52 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plody opuncie jsou chutným a všestranným lékem Shutterstock
Nemáte ji náhodou na zahradě? A věděli jste, že krásné drobné plody, které jste možná vždycky považovali za květy, jsou ve skutečnosti pochoutkou, na kterou se na zahraničních trzích stojí i fronty? Pojďte se o této krásné a užitečné rostlině dozvědět trochu více.

Opuncie je sukulentní rostlina s hustým kořenovým systémem, která zdobí řadu zahrad. Její využití jako okrasné rostliny je však pouze zanedbatelným kladem této jinak široce využívané rostliny.

Její plody jsou konzumovány jako ovoce, stonky jako zelenina, používá se jako barvivo, dělá se z ní mouka, olej, ale i papír. A už jste někdy slyšeli o oskeruši? O jejích nezaměnitelných plodech jsme psali zde.

Jak o ni pečovat

Zálivka

Jako všechny kaktusy není ani opuncie závislá na zálivce. Pokud ji máte celoročně venku (jelikož některé odrůdy jsou mrazuvzdorné), nemusíte se o ni, co se týče zálivky, starat vůbec. Bohatě si vystačí s občasným deštěm. Pokud chcete, můžete ji, obzvlášť ve velkých vedrech, na noc rosit.

Stanoviště

Nejlépe se vaší opuncii bude dařit na jižní či jihovýchodní straně zahrady mezi vyhřátými kameny na skalce. Musíte ji však usměrňovat v růstu. Hlavně ji nesázejte v blízkosti jezírek, jelikož nemá ráda vlhký vzduch.

Substrát

Opuncie je typický kaktus, tudíž potřebuje propustnou zeminu, která nezadržuje vodu. Vyplatí se ale také spodní drenáž a vrstva drobnějšího štěrku či oblázků na povrchu. V nádobách a korytech je složení půdy o to důležitější a namíchaný substrát by měl obsahovat polovinu zeminy a polovinu kamenité drti.

Sběr plodů

Chuť plodů opuncie nejspíš znáte z různých čajových směsí. Připomínají chuť hrušek a na dovolené v jižních zemích je můžete celkem běžně získat i na trzích. Můžete je ale sbírat i doma! Plody opuncie se mohou jíst čerstvé, ale lze je i různě upravovat. Připravit z nich můžete například džusy, alkoholické nápoje, džemy nebo i tekuté sladidlo. Jejich obsah můžete ale klidně jen tak vydlabat lžičkou a sníst.

Pozor však na chloupky! Stejně jako celá rostlina jsou plody opatřeny drobnými chloupky, které se před konzumací musí opatrně odstranit. Celé plody je tudíž nutné oloupat a propláchnout vodou.

Účinky na zdraví

V přírodě bychom jen stěží hledali rostlinu s podobně širokým využitím. Vláknina a slizovité látky, které opuncie obsahuje, mají souvislost s dobrým stavem našeho trávicího traktu. Navíc se jedná o jediný přírodní produkt, který umožňuje hlídat dobrý stav organismu, a to komplexně. Obsahuje velké množství bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitaminu C a vlákniny a dokáže bojovat s cukrovkou, snižuje cholesterol, nadváhu a je doporučován při potížích se zažíváním, slinivkou a játry.

Pozor na ostny

Osobní kontakt s rostlinou si však raději odpusťte. Plocha rostliny je totiž pokryta dlouhými tuhými ostny, které se při nepozorném doteku dokáží hbitě a hluboko zapíchnout do prstů. To je sice nepříjemné, ale mnohem horší jsou drobné chloupky s háčky, které jakmile se chytí vaší kůže, už se nepustí. Nezbavíte se jich pak ani pinzetou a obvykle se chloupky, které se vám nepodaří vyndat, zanítí a dokáží pěkně potrápit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod