Jak zchladit rozpálený notebook? Pomůže tato vychytávka

 Ostatní 
23. června 2018 11:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plastové chladiče můžete díky lehkosti snadněji přenášet  Shutterstock
Chcete se vyhnout nepříjemnému přehřívání notebooku? Pořiďte si chladicí podložku, která vás takových obtíží rychle zbaví. V boji proti přehřívání vám pomůžou chladicí podložky. Vybírat můžete z plastových a kovových.

Ve prospěch prvního jmenovaného materiálu hovoří nízká hmotnost. S tím tedy souvisí i snadnější a pohodlnější přenášení. Kovové podložky budou sice těžší než plast, ale lze očekávat vyšší odolnost. Pořizovací cena bude vyšší než u plastových podložek. Obecně se ale oba typy dají pořídit za několik stovek korun.

Aktivní nebo pasivní?

Při koupi je nutné rozlišovat i typ chlazení. Rozhodně nejefektivnější je aktivní chladicí podložka. V tomto případě je docíleno chladicího procesu za pomoci aktivních prvků, tedy větráčků. Můžete zvolit podložku s jedním či s více větráčky. Při výběru však myslete na to, že dva větráky udělají více práce než jeden, ale zase budou pravděpodobně hlučnější.

Setkat se můžete i s pasivní podložkou. Princip ochlazení spočívá v nadzvednutí notebooku nad pracovní plochu například v podobě běžného kancelářského stolu. Následné ochlazení mají již na starost samotné větráky notebooku, které mají více prostoru pro nasávání vzduchu a jeho následnou cirkulaci. Jak pečovat o přenosný počítač, jsme psali zde.

Chladicí podložky jsou většinou doplněny o praktické prvky přispívající k efektivnějšímu chlazení a k příjemnějšímu užívání. Mezi výhody lze zařadit náklon chladiče. Tím lze získat lepší pracovní plochu přizpůsobenou vašim požadavkům. Dražší modely disponují i výškovým nastavením chladící plochy. Pogumované prvky zase zabraňující nežádoucímu ujíždění na povrchu stolu. Narazíte i na podložky, u kterých lze regulovat otáčky, buď manuálně, nebo automaticky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod