Léčivé účinky chilli papriček využívali už starověcí Řekové. Navíc pomáhají při hubnutí!

Výtažky z chilli papriček zrychlují metabolismus
 Ostatní 
19. února 2017 11:21 / Shutterstock
  20   5
Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit... Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno dokážou?

Obsahují proteiny

Když si dopřejete chilli s fazolemi, pak dostanete váš organismus pořádnou dávku zdravých bílkovin. A pokud jste vegetariánka, určitě to oceníte.

Obsahují vlákninu

Chilli papričky jsou výborným zdrojem vlákniny, která zpomaluje rychlost, s jakou se cukr vstřebává do těla. Proto jsou chilli papričky dobré i pro diabetiky – jak ukázala studie uveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition, chilli snižuje množství inzulinu v těle po jídle až o 60%. Za to prý může kapsaicin, látka obsažená v chilli, která reguluje množství inzulinu.

Mají hodně vitaminu C a A

Klasické papriky, ale i chilli papričky jsou výborným zdrojem vitaminu C, který zejména teď v zimě hodně potřebujeme. Zlepšuje váš imunitní systém, a působí tedy jako prevence před řadou onemocnění. Kromě "céčka" mají i hodně beta-karotenu, který je nezbytný pro zdraví sliznic, močových cest apod. Chilli papričky poskytnou asi 6% denní doporučené hodnoty vitaminu C a více než 10% vitaminu A.

Železo

Obsah železa je v chilli poměrně vysoký, a je tedy skvělým pomocníkem zejména tehdy, pokud trpíte například anemií. Rozhodně byste měla chilli zařadit do jídelníčku, zvláště když nejíte maso.

Pomáhají při hubnutí

Jedna pálivá paprička denně a uvidíte, jak se bude vaše postava měnit k lepšímu. Chilli obsahuje látky, které zrychlují metabolismus tím, že vám zvýší teplotu.

Snižují chutě na sladkosti

Díky pravidelné konzumaci chilli se zbavíte i chutí na sladké a tučné potraviny. Kromě toho má chilli málo kalorií, takže se nemusíte obávat, že byste přibrala. A klidně postačí, když si budete přidávat rozemleté chilli do jiných jídel.

Snižují cholesterol

Chilli papričky chrání před hromaděním "špatného" cholesterolu v krvi. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Kromě snižování cholesterolu také zvyšují schopnost těla rozpouštět fibrin, látku potřebnou k tvorbě krevních sraženin. Konzumací pálivé papriky také snižujete riziko vzniku aterosklerózy. V zemích, kde se chilli používá nadmíru, mají lidé mnohem méně srdečních infarktů, mrtvice a plicní embolie.

Chrání před vznikem vředů

Kanadský gastroenterolog Khursheed Jeejeebhoy potvrzuje, že rozhodně neplatí, že by kořeněná jídla měla špatný vliv na žaludek. Naopak – chilli snižuje produkci žaludeční kyseliny, snižuje riziko žaludečních vředů o 53%, a dokonce pomáhá v boji s rakovinou tlustého střeva. Jak říká dr. Jeejeebhoy, nejlepší lék na pálení je vybudovat si toleranci.

Zlepšují náladu

Je to tak – konzumace chilli zvyšuje produkci endorfinů a také hladinu serotoninu. To jsou hormony, které se podílejí na našem pocitu štěstí.

Zlepšují spánek

Pilotní studie provedená v Tasmánii ukazuje, že lidé, kteří jedí chilli pravidelně, mají mnohem lepší kvalitu spánku.

📷
2
fotografie
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Oslavenec Miloš Forman přiznal: Už nemám sílu!

Zprávy

Papež František opět šokuje: Odvážným prohlášením zaskočil i ateisty!

Bydlení

Jak vybrat správný stroj na kávu?

1. Chlebovská předvedla půl roku po porodu dokonalou postavu v plavkách

2. Bývalá Bond girl je chodící kostra. Manželství s Charlie Sheenem ji zničilo!

3. Kim Kardashian v bikinách: Od fanoušků dostala slušnou sodu! Vypadáš jako monstrum!

4. Šoubyznys umí překvapit. Jak se Martin Maxa vypořádá se zcela nečekanou nabídkou?

5. Neuvěřitelná Kate Upton nahoře bez! Své přírodní pětky zakrývala pouze rukama!