Chybí vám na zahradě skalka? Vytvořte si takovou, kterou vám budou sousedi závidět

 Zahrada 
09. května 2017 12:30 / Marie Popelková
  9
📷
3 fotografie v galerii
Skalka zaplní prázdný kout a oživí vaši zahradu! www.cdn.cz
Nevíte, jak na zahradě naložit s prázdným rohem nebo prostorem u plotu? Vytvořte si tam skalku, kterou vám budou všichni závidět! Stačí dodržet pár základních rad!

Než začnete vůbec něco dělat, musíte pečlivě zvážit velikost a umístění, ale také časové možnosti. Skalka totiž vyžaduje dost pozornosti! Pokud nemáte tolik času, klidně si zvolte skalku menší, která i tak zahradu obohatí! Nenáročným řešením jsou menší skalky v kamenných korytech nebo nádobách!

Dát ji můžete kamkoliv. Podle rad odborníků je ale dobré umístění na východní nebo jižní straně zahrady. Když se ale bude hodit na opačnou stranu, ničemu to nevadí. Skalku můžete navázat ale i na terasu nebo jinou část domu. Co se však nehodí, je umístit ji pod listnatými stromy. Přidělali byste si totiž práci čištěním kamenů od spadaného listí!

Důležitá je i dobrá půda. Proto těžkou půdu provzdušněte pískem nebo jemnou sutí z lomu. Pokud nevíte, jakou půdu máte, udělejte si jednoduchý test. Pokud vlhká půda bude držet v ruce, je potřeba ji promíchat s pískem!

Budete potřebovat kameny. Před jejich pokládkou si musíte vymodelovat terén a vytvořit si umělé vlny nebo hrbolky. Nejlepší horninou je pískovec nebo rula. Placaté kameny dávejte mírně šikmo nebo svisle a jednotlivé štěrbiny orientujte na západ nebo východ, aby půda tak moc nevysychala.

Potom si vyberte alpinky a skalničky, které jsou k dostání v trvalkových školkách nebo zahradních centrech. Rostlinky by měly mít kořenové baly. Pro alpinky není vhodný jižný svah, kde rychle proschnou. Sukulenty, netřesky, rozchodníky a další si zase přízeň slunce užijí.

Než začnete rozstliny vysazovat, dbejte na to, že plazivé druhy by měly jít na horní část skalky, dominantní zase k originálním kamenům. A nedávejte je blízko sebe! Skalka sice bude na první pohled vypadat prázdná, ale změní se to ve chvíli, kdy se rostlinny rozrostou! Po výsadbě vše dostatečně zalijte, doplňte slehlou zem a povrch zasypejte jemným štěrkem, aby udržel vlhkost!

Když budete chtít, můžete přidat vodu. Uprostřed můžete vytvořit malý rybníček, potůček nebo jezírko. Pokud si na vybudování sami netroufnete, požádejte o pomoc odborníky v zahradních centrech! Vodní plochy skalku ještě více zkrášlí a při relaxu to přinese ještě větší pocit pohody!

Témata: zahrada, skalka, kameny
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod