Zaútočily na vaši zahradu mšice? Vyrobte si doma vlastní postřik!

 Zahrada 
10. května 2017 08:23 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Pokud se chcete zbavit mšic bez chemie, nemusíte spoléhat jen na slunéčko sedmitečné. Shutterstock
Mšice se na vaši zahrádku vkradou velmi pozvolna. Nejprve se jich na listech či květech objeví pár, ale za chvilku jsou rostliny mšicemi doslova obalené. Máte dvě možnosti, jak se jich zbavit. Buď si v obchodě koupíte speciální chemický přípravek, nebo si hubící koktejl vyrobíte doma.

Podomácku vyrobený bio postřik je k rostlinám rozhodně šetrnější. Návodů, jak se mšich zbavit, je hned několik.

Česnek

Česnek mšicím nevoní. Rozmačkejte dva stroužky česneku do sklenice s vodou. Nechte asi čtyři hodiny louhovat a pak česnekovou vodou květiny postříkejte.

Bylinná nálož

Pokud máte přístup k pelyňku, natrhejte pár listů, přidejte kopřivy a zalijte sklenicí vroucí vody. Postřik bude připraven po zhruba šesti hodinách louhování. Směs můžete připravit i jen z kopřiv.

Tabákový nálev

Osvědčeným tipem proti mšicím je také tabákový nálev. Dvě lžičky zalijte vařící vodou a nechte vychladnout. Pak směs nalijte do rozprašovače a aplikujte na postižené rostliny.

Mléko

Bio postřik lze vyrobit i z obyčejného polotučného mléka. Stačí ho smíchat v poměru jedna ku jedné s vodou a směs je hotová.

Rajčatový postřik

Listy rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, mšice nevyjímaje. Účinný postřik vyrobíte z 80 g nasekaných listů. Ty namočte přes noc ve vodě a ráno sceďte. Do směsi můžete přidat i trochu nastrouhaného mýdla.

Lógr

Proti mšicím na růžích i na pokojových rostlinách se dobře osvědčila i kávová sedlina. Stačí ji přisypat k rostlině do květníku nebo okolo stonku na záhon.

Octová voda

Vyzkoušet můžete i octovou vodu. Do obyčejné vody dejte trochu octu a postřik je hotový. Pak už jen stačí vodu na keříky nalít nebo nastříkat.

Pokud budou bioprostředky na mšice krátké, můžete si domácí postřik vyrobit i z chemických prostředků, které máte běžně doma.

Mýdlová směs

Přibližně 200 gramů potašového (draselného) mýdla nastrouhejte do jednoho litru teplé vody a rozmíchejte. Po vychladnutí opatrně stříkejte na napadená místa.

Koktejl z jaru

Tradiční babskou radou je i směs z jedné lžičky kvalitního mycího prostředku na nádobí a půl litru vody. Tekutinu přelijeme do rozprašovače a mšice hezky osprchujeme.

Coca-cola odstraní rez i mšice

Coca-cola vám účinně odstraní rez, ale funguje i proti mšicím. Smíchejte ji s vodou ve stejném poměru a pak aplikujte na rostliny.

Tip: Při použití chemičtějších postupů je dobré druhý den opláchnout rostliny obyčejnou vodou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod