Připravte se na vedra s předstihem! Vrhněte se do stavby bazénu na zahradě!

 Zahrada 
12. května 2017 12:49 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Z vody mají radost hlavně děti. Thinkstock
Parné počasí v létě přímo vybízí k tomu, aby se člověk vyrazil osvěžit k vodě! Pro takový požitek nemusíte chodit daleko! Postavte si na zahradě bazén a k osvěžení to budete mít jen pár kroků!

Nejrychlejší a nejméně nákladný způsob, jak si na zahradě vytvořit příjemné osvěžení, je bezpochyby nafukovací bazén. Tento bazén je vhodný spíše pro děti. Rodiče ho můžou postavit pro své ratolesti za pár minut. Stačí pouze najít volné místo na trávě, nafouknout horní nosný prstenec a bazén můžete začít plnit vodou, pružné stěny se při napouštění zvednou. Bazén v rozměrech 3,05 x 0,76 m s kartušovou filtrací lze pořídit do tisíce korun. Nevýhodou nafukovacích bazénů je však jejich mechanická zranitelnost a kratší životnost. 

Pro náročnější zájemce jsou ideální fóliové nadzemní bazény s podpůrnou nosnou konstrukcí. Většinou mají kruhové nebo oválné tvary, různé velikosti a hloubku nejčastěji mezi 90 - 120 centimetry. Jejich pořízení vyjde okolo pěti tisíc korun. Stavba zabere rozhodně více času než u nafukovacího bazénu. V první řadě je potřeba plochu pod bazénem pečlivě vyrovnat a zajistit, aby byla bez jediného kamínku. Bazény jsou totiž konstruovány na rovnoměrně rozložený tlak vody, pokud by byly namáhány v jednom místě, hrozí protržení a tedy i jejich zničení.

HLAVNĚ PEČLIVĚ

Pokud máte povrch naprosto rovnoměrný, přichází na řadu nejtěžší úkol. Správně uložit fólii. Položení fólie se musí správně vyměřit, aby na jednom konci bazénu nepřebývala a na druhém zase nechyběla. Fólie musí být vyhlazená a bez vrásek, což je třeba zajistit během postupného napouštění bazénu. Záležet si dejte také na zapojení bazénového příslušenství. Pokud máte jakékoliv pochyby, raději si zavolejte na pomoc odborníka.

VELKÁ INVESTICE

Na trhu jsou k dostání i zapuštěné bazény. Investice do tohoto luxusu se pohybuje v řádech stovek tisíc korun. Může dokonce vyjít až na půl milionu korun. V první řadě je důležité pečlivě vyměřit výkop. Nejdřív se musí vybudovat obvodový šaluňk, na který se namontují postranní stěny, teprve pak se betonuje samotné dno. Když je hrubá stavba hotová, položí se bazénová fólie a může se začít s napouštěním vody. Další náklady však očekávejte za pořízení filtrace, doplňků, protiproudu či tepelné čerpadlo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47