Baldachýny Vám udělají stín ve slunečných dnech

 Zahrada 
23. června 2017 20:46 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
.Baldachýn je ideální zastínění pergoly nebo terasy. Shutterstock
Baldachýny jsou vhodné hlavně pro schopnost zastínit i atypické tvary místností či zimních zahrad. Je možné je použít pro horizontální i vertikální zastínění.

Setkání s rodinou či přáteli na zahradě je ideálním řešením, jak si zpříjemnit začínající léto a možná se i zbavit stresu. Ideální je mít možnost zastínit stoly i židle, a to nejen kvůli hostům, ale především s ohledem na servírované pokrmy a nápoje. Těm přímé slunce příliš nesvědčí.

Baldachýny jsou nejvhodnějším řešením velkoplošného zastínění nebo zatemnění se značnou variabilitou a moderním designem. Ideální pro zimní zahrady, pro prosklené fasády budov, pro střešní světlíky v kancelářích, učebnách, restauracích nebo výrobních halách. 

Výhody baldachýnů

Jedná se skutečně o univerzální systém zastínění se značnou variabilitou.
Baldachýnem lze stínit velké plochy, jeho design je moderní, vzdušný a elegantní.
Je vhodnou formou zastínění pod jakoukoli nepromokavou plochu či šikmou střechu.

Použití baldachýnů

Baldachýn je vhodným řešením pro zastínění velkých prosklených ploch, vodorovných či šikmých fasád budov, použivá se pro střešní světlíky v kancelářích, v učebnách, lze montovat i na střešní okna a různé šikmé zasklené stěny. Se speciální látkou pro venkovní použití lze baldachýn použít i pod již zastřešenou pergolu.

Baldachýn pod konstrukcí svépomocí

Kolejnicový systém: jako první si musíte pořídit nebo sestavit takový systém kolejnic, který se vejde pod podpůrné prvky konstrukce pergoly. Je důležité, aby konstrukce pergoly byla natolik pevná, abyste kolejnice mohli stabilně připojit k pergole (jinak je potřeba ji vyztužit).
Umístění kolejnic: podle vlastních preferencí si zvolte jejich umístění (například v případě obdélníkového půdorysu pergoly na delší stranu) a podle toho změřte rozměry pro dvě kolejnice, pro každý konec jednu.
Podpůrné prvky: na kolejnice umístíte několik tyčí, nejlépe lehkých hliníkových, které ponesou látku. Tyče umístíte na kolejnice v pravém úhlu a můžete je přichytit pomocí kotvících patek, speciálních ok, nebo i háků v případě těžšího materiálu látky nebo potřeby delších tyčí.
Počet tyčí: v závislosti na délce kolejnic si pořiďte odpovídající počet tyčí (asi od 4 do 8), kromě toho počítejte i s bočními (koncovými) tyčemi, které mohou být pro ozdobný efekt například větší.
Příprava látky: podle počtu tyčí v látce ušijete počet tunelů, do kterých po instalaci kolejnic tyče vsunete. Látku mezi každou tyčí nechte lehce volnou (do písmene u), aby se příliš nerozpínala a neztratila tak svůj tvar (což by se určitě stalo v případě, kdy by do ní napršelo).
Volba materiálu látky: buď použijte nepromokavé materiály, jako se používají v soupravách pro pergolové baldachýny, nebo rovnou vodotěsné tkaniny. Baldachýny pro pergoly jsou primárně určené jako ochrana proti slunci a konstruované na lehké přeháňky. Při větších lijácích je dobré baldachýn zcela stáhnout, abyste zabránili jeho poničení.
Stahování: vyřešíte buď umístěním madel na jeden konec baldachýnu, nebo předpřipraveným systémem, který ke svému baldachýnu upevníte. Pro bezproblémové fungování mechanismu je nejlepší používat silikonový sprej.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47