Pokud se chcete na jaře kochat záplavou květů, musíte si s vysazením cibulovin pospíšit

 Zahrada 
10. října 2017 09:56 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Je nejvyšší čas postarat se o rozkvetlý koberec na zahradě Shutterstock
Podzim není jen časem sklizně jablek a hrabání listí. Je totiž i ideální čas na výsadbu drobných jarních cibulovin. Z nich se pak po zimě vyklubou krásné květiny. Pokud se chcete na jaře pokochat pohledem na rozkvetlý koberec hyacintů, kosatečků a dalších nádher, poradíme vám, jak na to.

Při pohledu na rozkvetlé plochy cibulovin se vám na jaře zatají dech nad tou nenadálou proměnou hnědé blátivé země v barevnou záplavu květů. Výborně vypadá jak jednodruhová plocha, tak i mix několika cibulovin.

Když se dobře zamyslíte nad správným výběrem, můžete výrazně prodloužit dobu kvetení. Na výběr máte z nepřeberného množství, od únorových talovínů v barvě žluté přes březnové sněženky a modré nebo bílé ladoňky až po květnové pastelově růžové, modré a bílé ladoňky španělské. Záleží jen na vás, jaký design svému zahradnímu koberci dáte.

Jak a kam cibuloviny sázet

Zdravé nepoškozené cibulky sázejte v tuto dobu v množství minimálně 30 kusů na metr čtvereční do hloubky odpovídající dvojnásobku cibule.

Ladoňky, sněženky, sasanky a talovíny se hodí vysadit do živné kypré půdy v podrostu opadavých stromů či keřů. Můžete je vysadit i do trávníku, ale pak jej sečte až ve chvíli, kdy cibuloviny zatáhnou, abyste je nepřipravili o semena či listy, jež poskytnou výživu pro další zdárné kvetení v následujícím roce.

Krokusy, kosatečky a tulipány pozdní i skalní mají rády plně osluněná stanoviště s propustnou půdou. Výborně se tedy hodí do skalek nebo štěrkových suchomilných záhonů, kde budou bezesporu patřit k prvním květům, které vaši skalku nebo záhon rozzáří. Nemluvě o tom, že se stanou první pastvou pro včeličky.

Co lze sadit v říjnu

Cibuloviny se sadí zhruba od srpna, ale i v říjnu a listopadu ještě můžete řadu jarních cibulovin zasadit do země.

Tulipány

Tulipány je vhodné vysazovat zhruba v druhé půli září, v teplých oblastech ale i koncem října.

Cibulkám tulipánů se daří ve středně těžké půdě, ale snese i lehčí. Před sadbou by však měla být vyhnojená kvalitním kompostem, smíchaným s cereritem nebo NPK (na metr čtvereční přidáme asi 10 dkg umělých hnojiv). Hloubka výsadby by měla být 10 až 12 cm. Vyberte pro ně slunné místo s živnou, středně těžkou a vlhkou zeminou.

Hyacinty

Na slunná místa a do podobné půdy, jako je tomu u tulipánů, lze sadit i hyacinty. Pouze s tím rozdílem, že je do země vkládáme nejdříve v polovině října. Některé cibule mohou mít na obvodu ještě dceřiné cibule, které na mateřské vyrostly v době uskladnění.

Neloupejte je a vkládejte do půdy pevně spojené s mateřskou cibulí. Hloubka by neměla být menší než 10 centimetrů, ale v místech s většími mrazy klidně zasaďte i 15 centimetrů hluboko. Doporučená vzdálenost cibulek by v zemi měla být 20 cm od sebe.

Před mrazy chraňte hyacinty pokrývkou z posečené trávy nebo z listí. Výživu dodávejte v podobném složení a množství jako u tulipánů. Pokud je suchý podzim, zasazené cibule zalévejte. Hyacintům se bude dařit v živné, propustné půdě, na slunném stanovišti až polostínu.

Kosatce

V říjnu lze sadit i kosatec Danfordové, síťkovaný i holandský. Kosatec Danfordové miluje suché a výhřevné půdy a nesmí být v přemokřených půdách. Dobře mu udělá slunné stanoviště. Dejte ale pozor - často u něj dochází k tomu, že se cibule rozpadají v drobné cibulky, které v následujících letech tvoří pouze listy a nekvetou. Cibulky je proto nutné dopěstovat do květuschopné velikosti, což trvá 2 – 3 roky. Jednou možností, jak předejít periodicitě v kvetení je vysazovat současně cibule různého stáří. Také se doporučuje hluboká výsadba, která omezuje tvorbu malých cibulek.

Kosatec síťkovaný se hodí se do skalek, k pěšinkám a k domům. Kvete mezi prvními na jaře a tudíž by měl být dobře vidět. Snese plné slunce až polostín a daří se mu v propustné půdě.

 Kosatec holandský kvete v červnu až červenci a vyhovuje mu slunné a teplé místo. Uplatní se ve skupině teplomilných cibulovin. Co se týká nároků na půdu, má rád propustnou a humózní zeminu.

Triteleia

Tato severoamerická cibulovina má krásné modrofialové květy, jimiž připomíná kalokvět. Není zcela mrazuvzdorná a pěstovat venku se dá pouze v teplých vinařských oblastech. Snese plné slunce až polostín a je vhodné ho zasadit do propustné humózní půdy. Kvete v dubnu až květnu.

Pěknosemenec

Takzvané motýlí tulipány jsou stepní rostliny ze Severní Ameriky, milují proto sucho a slunce. Pro zdárné přezimování v záhonu se musejí přikrýt rašelinou a také fólií, aby byly v suchu a nevymrzly. V létě se za to odvděčí velmi jemnými lodyhami s nádhernými zvonkovitými květy. Nejlépe se mu povede v propustné písčité půdě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve