Vykašlete se letos na hrabání listí a vaše zahrada vám poděkuje

 Zahrada 
16. října 2017 10:10 / Kateřina Kofroňová
  15
📷
3 fotografie v galerii
Neshrabané listí může mít pro zahradu i pozitivní účinky. Shutterstock
Už je to tu zas. Zahrada je plná spadaného listí a ať hrabete jak hrabete, každý den objevíte další. Je to únavné, demotivující a nebere to konce. Pokud si čas, který strávíte hrabáním listí, přejete strávit něčím prospěšnějším a zábavnějším, čtěte dál.

Zda je správné listí hrabat, nebo ho nechat ležet, to je nezodpovězená otázka, na jejíž odpovědi se často neshodnou jak zahrádkáři, tak i mnozí odborníci. Jedni tvrdí, že se s listím odnášejí z půdy živiny, druzí vidí v neshrabaném listí spoustu bakterií a škůdců.

Přírodní hnojivo

Tak jako ve většině případů je pravda zhruba uprostřed. Pokud na své zahradě letos neshrabete listí, zajisté dodáte půdě velké množství živin. V opačném případě je budete muset do půdy na jaře dodávat uměle. Pokud se vám nelíbí představa, že bude váš trávník pokrývat listí, shrabejte si ho, ale i tak jej můžete rozsekat a opětovně po trávě rozmístit v rovnoměrné vrstvě. Lépe a rychleji se pak rozloží.

Mulčovací funkce

Neshrabané listí také pomáhá udržovat v půdě vlhkost a chrání ji před rychlým vymrznutím do hloubky.

Ochrana rostlin před zimou

Ponechané listí má své opodstatnění i v ochraně rostlin a stromů na vaší zahradě. Běžně je totiž potřeba zahrnout kořeny rostlin mulčem, rašelinou, kůrou, senem, nebo hnojem, aby se zabránilo promrznutí rostlin. Proč byste tedy měli kupovat další materiál, když ho vlastně máte na zahradě dostatek? Jednoduše přikryjte kořeny listím, které jen nahrňte blíž, přehoďte větvemi, aby listí neuletělo a ještě ušetříte.

Úkryt pro zvířata

Pod listím hledá v zimě úkryt řada živočichů od hmyzu přes obojživelníky až po drobné hlodavce. Shrabáním listí jim doslova berete střechu nad hlavou. Můžete udělat kompromis a listí shrabat na hromadu nebo více hromádek v nějakém zákoutí zahrady. Hromada poslouží jako bezpečný úkryt a vy nemusíte mít strach o svůj úhledný trávník.

Když je hrabání nutností

Vzhlédli jste se v anglickém trávníku, který se svou kvalitou a hebkostí vyrovná perským kobercům? V tomto případě vezměte do rukou hrábě a jděte dřít. Dokonalý trávník zkrátka vyžaduje absolutní péči desítek let po sobě – hnojení, zavlažování, sekání, zastřihování trávy, vyčesávání a bohužel i hrabání listí.

Vy ostatní, kteří zvládáte na trávníku občasný mech, čtyřlístek, sedmikrásku, nebo bodlák a celkově vám idea vaší zahrady coby romantické louky plné života nevadí, hrabání letos odpískejte.

Pokud podzim milujete tak jako my, zkuste přece jen pár listů sebrat a vytvořte si z nich překrásné podzimní dekorace, o kterých jsme psali nedávno.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod