Jak pomoci pokojovým rostlinám, kterým zežloutly listy?

 Zahrada 
16. října 2017 12:02 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zkuste sami zjistit, co trápí vaše rostliny Internet
Pokud jste starostliví pěstitelé jakýchkoliv rostlin, víte, že žloutnoucí listy jsou jedním z prvních příznaků, že je s rostlinou něco v nepořádku. Důvodů ke žloutnutí listů ale může být hned několik.

Nejčastější příčinou toho, že se rostlině nedaří je buď přehnaná, nebo nedostatečná zálivka. Pokud má rostlina žluté listy, nejdříve zabořte prst do hlíny a zkontrolujte, zda není suchá nebo přelitá. Pokud je asi tři centimetry pod povrchem suchá, zalejte ji.

Jestli ji přeléváte, můžete si všimnout zápachu plísně. Začněte si lépe hlídat intervaly zalévání, nebo rostliny přesaďte do nádob s lepším odtokem.

Pokud příčinou žloutnutí není zalévání, hledejte škůdce nebo přesněji jejich příznaky. Mohou to být dírky v listech, nejrůznější povlaky na listech nebo pavučinky. Když něco takového objevíte, rostlinu omyjte, odstraňte nakažené části a nastříkejte ji nějakým přípravkem proti škůdcům.

Možná má vaše rostlinka nedostatek světla. Jestli je umístěná v nějakém tmavém koutě, zkuste ji přesunout na místo, kde se jí bude dostávat slunečních paprsků po většinu dne.

Problémem může být také prodění studeného vzduchu. Některé tropické rostliny jsou vůči němu citlivé. Zkontrolujte, zda takovéto rostliny nestojí v průvanu nebo třeba přímo pod klimatizací.

Pokud se vaší rostlině nedaří a její listy žloutnou, zkuste se podívat, zda příčinou náhodou není některá z věcí uvedených výše.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47