Vyrobte doma krmítka pro ptáčky za pár korun

 Zahrada 
28. října 2017 08:21 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Ptačí krmítko jde vytvořit například z PET lahve Shutterstock
Zima se pomalu ale jistě blíží a přichází čas, kdy je potřeba přikrmit i ptactvo. Krmítka se sice dají dnes koupit prakticky v každém větším supermarketu, ale zkuste si vyrobit své vlastní. A také vám mohou pomoci děti. Přinášíme vám 5 tipů na výrobu jednoduchého krmítka za pár korun.

Prohledejte skříňky v kuchyni a třeba najdete dvě již zašlé a nepoužívané dortové formy. Můžete použít i dva plechy na muffiny nebo třeba dvě pokličky. Dejte jen pozor, aby vrchní nádoba či poklice kryla tu spodní jako stříška, ideálně tedy, aby byla větší. Obě části k sobě můžete buď sešroubovat, nebo spojit provázkem nebo řetízkem. Záleží na tom, zda má výsledné krmítko stát, nebo viset. Za pár minut máte hotovo.

Budka na parapet

Krmítko si můžete dát i na parapet, což ocení především obyvatelé panelákových bytů, kteří nemají balkon. Vyrobit ho můžete třeba z hlubokého plastového obalu s víčkem, ve kterém se prodávají například rajčata. Postavte jej dnem vzhůru, vyřízněte do boku otvor, který bude dost velký pro drobnější ptactvo. Pak budku omotejte třeba potravinářskou fólií, kterou v místě otvoru rozříznete a ohnete dovnitř, což zabrání tomu, aby se ptáci poranili o ostřejší hrany. Dozdobte provázky. Budku můžete připevnit k prkénku, aby držela na parapetu, ale můžete dovnitř vložit pár kamínků pro zatížení.

Jídlo z konzervy

Pro výrobu tohoto netradičního krmítka můžete použít i konzervu, ideálně tu, které má odtrhávací víčko. To ohněte na polovinu a v něm udělejte otvor, kde usadíte bidélko. To stačí přilepit tavnou pistolí. Celé krmítko pak omotejte provazem, aby vypadalo trochu přírodněji, který rovněž přilepíte tavnou pistolí.

Krmítko z PET lahve

Výroba tohoto krmítka je velmi jednoduchá. Vezměte prázdnou PET lahev o objemu 1,5 – 2 litry. V dolní části cca 5 – 10 cm ode dna udělejte na boku alespoň 8 cm vysoký a 6 cm široký otvor.

Aby hrany nebyly ostré, můžete je oblepit izolepou či opálit třeba svíčkou nebo zapalovačem. Za hrdlo lahev zavěste a na dno nasypte krmení.

Šišková restaurace 

Vezměte borovicovou šišku a namočte ji v tekuté směsi loje a semínek a zavěste. Ptáčkům se bude po šišce dobře šplhat. Jen dávejte pozor, abyste krmítka s lojem nepověsili na místo, kam svítí slunce, aby se lůj nerozpustil.

Rada na závěr

Rozmístěte krmítka na bezpečná místa, aby na ně nemohla kočka. Zároveň můžete vybrat takové místo, abyste na opeřence dobře viděli, v zimě vás pobaví svým hopsáním a mlsáním toho, co jste jim připravili. V závislosti na počasí jim dávejte krmení už od listopadu. Ideálním krmením jsou semínka slunečnic, lůj, lojové koule, nejrůznější semínka a obilniny. Nikdy nedávejte zbytky jídel, cokoli slaného nebo sladkého, co by ptákům ublížilo a mohlo je i zabít. Pokud chcete ptákům postavit také budku, klidně můžete. O tomto tématu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod