Zásobte se na zimu jablky! Cena nejspíš poroste, letošní úroda nebyla velká

 Zahrada 
09. listopadu 2017 07:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jablka se vám budou v zimě náramě hodit Shutterstock
Mít vlastní jablka ze zahrádky je tou nejlepší výhrou. Domácí jablka seženete i od drobných pěstitelů, na místních trzích či blízkých farmách. Pokud necháte nákup až na zimu, v supermarketech vás čekají ceny opravdu vysoké.

Nepodceňujte uskladnění, zásoby vám vydrží až do jara. Když už máte jablka, řešíte kam s nimi. Ideálním místem je sklep. Ten je dobré před zimou řádně vyčistit. Důkladně jej vydezinfikuje, neuškodí vysíření, stěny můžete také vybílit vápnem.

Jablka zůstanou zachovaná v plné kvalitě nejdéle při teplotách mezi 2 - 8 °C. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem 90 %. Suché prostředí můžete zvlhčit pomocí nádob s vodou či pokropením podlahy. Pokud bojujete právě naopak s větší vlhkostí, můžete použít suchý mech, který vlhkost vstřebá.

V každém případě byste měli mít ve sklepě teploměr, nejlépe i vlhkoměr – tak budete mít dobrý přehled o podmínkách, které ve sklepě panují. Jablka uskladňujte přehledně, nejlépe v jedné vrstvě, v bedýnkách nebo přímo v regálech. Nemíchejte odrůdy, každá má poněkud jinou dobu skladovatelnosti a zbytečně byste si přidělali práci s jejich prohlídkou.

Nemáte žádný sklep? Použijte studnu. Tato stará metoda byla dříve hojně využívaná. Stačí vzít síťovku či košík a spustit jablka na pevném laně do patřičné hloubky (ne až do vody). Teplota i vlhkost ve studni bývají ideální a téměř se nemění.

Nouzovým řešením je uskladňování v zateplených bednách s polystyrenem, například na balkóně. Jablka je dobré předem zvlášť zabalit do měkkého papíru. Dnes už tuto metodu skoro nikdo nevyužívá, ale v dřívějších dobách bylo normální zabalit do hedvábného papíru i jablka ve sklepě, především pokud se jednalo o vzácné odrůdy. Jako vhodný prostor pro uskladnění může případně posloužit i nevyužívaná prázdná garáž či chodba.

Letní jablka není vhodné ani přechodně skladovat spolu s jablky zimních odrůd. Vylučují totiž více ethylenu a tím snižují trvanlivost zimních jablek, určených k dlouhému skladování. Zrovna tak je nevhodná přítomnost zeleniny, zvláště brambor, a samozřejmě jakýchkoliv chemikálií. Jablka nasávají pachy z okolí velmi rychle! Zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, pokud jsou správně uskladněny. Nepodceníte-li skladování, jablka si uchovají nejen chuť a šťavnatost, ale zůstane v nich i množství vitaminů. 

Jablka ovšem nemusíte jen uložit do sklepa! Můžete se pustit do nasušení křížal. V zimě je oceníte jako zdravou variantu místo brambůrků u televize, budou se hodit do batohu na jakýkoli výlet či na zpestření školní svačinky. Navíc si můžete udělat při krájení jablíček příjemný podzimní večer, kdy se sejdete s dětmi či přáteli, zapálíte svíčku a na chvilku se po celodenním shonu jen tak posadíte a budete si povídat. Terapie je to nádherná, někteří z vás se tak možná vzpomínkami vrátí do dětství. Jak si postavit vlastní lis na jablka a další ovoce, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008