Využijte listopad k vysazení stromu. Poradíme, jaké druhy jsou na podzim vhodné

 Zahrada 
03. listopadu 2017 08:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podzim doslova vybízí k výsadbě stromu Shutterstock
Každoročně si řada lidí klade otázku, zda je vhodnější vysadit strom na jaře nebo na podzim. Odpověď není jednoduchá, záleží na druhu rostliny a mnoha dalších faktorech. Hodně lidí se ale raději přiklání k podzimní výsadbě.

Rozhodování, zda sadit teď na podzim nebo až na jaře, by vám měly usnadnit tři základní faktory. Kořeny, druhy rostlin a jejich odolnost vůči zimě. Kořeny jsou jedním z rozhodujících faktorů pro výběr správného období pro výsadbu. U kořenů je rozdíl mezi stromy s obnaženými kořeny (tzv. prostokořenné) a stromy s kořenovým balem.

Při výsadbě musíte zohlednit to, zda se jedná o listnaté nebo jehličnaté stromy. A nakonec musíte vzít v úvahu i to, jak jsou stromy odolné vůči zimě.

Na podzim se velmi dobře uchytí ovocné stromy. Nejprve namočte jejich kořeny na den do vody, aby se odplavily nečistoty. Stromy pak i lépe zakoření. Jen citlivé broskvoně raději nechte až na jaro. V těchto dnech lze však vysadit také stromy okrasné, ale i maliny, ostružiny, angrešt nebo rybíz. Na zahradu můžete vysadit také růže (záhonové, sadové, popínavé, půdokryvné i dužnoplodé, které plodí velké chutné šípky).

Vysazovat lze mnohé keře, například hlohy, trnky, rakytníky, aronie, dříny, muchovníky apod. Je také ideální čas k výsadbě rododendronu nebo magnolie. Hlavně nezapomínejte na poctivou zálivku. Zvlášť v říjnu a listopadu se doporučuje vysazovat prostokořenné stromy. Do jara stihnou zakořenit a pak začnou silně rašit.

Výsadbou dřevin zahradu vždy pozvednete, změníte její charakter, vzhled i užitkovost. Stromy vám poskytnou stín, místo pro relaxaci a pokud žijete ve více větrné oblasti, pronikne k vám vítr díky stromům v podstatně menší míře. Důležité je vědět, kolik místa konkrétní strom či keř potřebuje, jak se rozroste do šířky a jak bude časem vysoký, jaké má nároky na stanoviště, půdu, zálivku, hnojení, zda musí být chráněn před mrazivými větry, nebo jim naopak bude zábranou.

Jak vysadit strom či keř

Zasadit nový stromek či keř není nijak složité. Na druhou stranu ale nestačí jen vykopat díru v zemi. Místo pro nový keř, strom a živý plot před výsadbou důkladně zryjte (ideálně týden i více předem). Půda se provzdušní a usadí. Pokud chcete dřevinu vysadit do trávníku, vyznačte si kruh podle velikosti sazenice (0,8 až 1,5 m), odstraňte travní drn, vykopejte výsadbovou jámu a její dno zryjte (opět nejlépe předem). Vysazovanou dřevinu usaďte do správné výšky – v jámě by měla být tak hluboko, jak hluboko rostla ve školce, což je v případě ovocných dřevin nejčastěji těsně pod místem štěpování. Hloubku dna výsadbové jámy snadno upravíte vrstvou substrátu.

Samotná výsadba dřeviny je pak odvislá od toho, zda máte strom s odhalenými kořeny nebo jste si pořídili sazenice kontejnerové, které mají kořenové baly.

Kořeny prostokořenných sazenic musejí být volně uloženy, nesmí se ohýbat zpět a pod nimi musí být silná vrstva kvalitní zeminy s kompostem. Sazenice kontejnerované stačí do jámy jen volně uložit do správné hloubky. U prostokořenných dřevin poté nasypejte na kořeny trochu substrátu, jemně rostlinou zatřeste, aby se substrát dobře usadil, a substrát přitiskněte. Takto postupně naplňte výsadbovou jámu. Zároveň kontrolujte, zda stromek stojí rovně. Jakmile je jáma zaplněna ze tří čtvrtin, pořádně ji prolijte vodou. Poté jámu dosypte substrátem a znovu prolijte. Za suššího období je třeba sazenice důkladně zalévat alespoň první dva až tři roky. A vodou opravdu nešetřete, musí se dostat až ke kořenům. Když máte stom zasazený, je ještě dobré provést na závěr mulč.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod