I bylinky je třeba zazimovat, obzvláště některé druhy

 Zahrada 
22. listopadu 2017 16:10 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Některým bylinkám mráz nevadí, jiné raději dejde na zimu do bytu na okno Shutterstock
Bylinky řada lidí pěstuje nejen na zahradě, ale i třeba na balkoně. Některé druhy jsou ale citlivější a příchod mrazivých dní by nemusely přežít. Je třeba se o ně postarat, máte nejvyšší čas.

Obzvláště některé druhy oblíbených bylinek by zimu venku nepřežily. Je třeba je dát do tepla a ven vynést zase až s příchodem jara. O tom, které bylinky jsou nejméně náročné na pěstování, jsme psali zde.

Které rostliny je třeba zazimovat

Mezi ty méně odolné bylinky patří například bazalka, aloisie, rozmarín, vavřín nebo citronová tráva.

Ideální podmínky pro zazimování poskytuje zimní zahrada, tu ale každý nemá. Vyndejte proto bylinky ze země a přesaďte je do květináče. Květináče pak přeneste do bytu. Snesou teploty okolo 10 až 20 stupňů Celsia a zálivku jim dopřejte přiměřenou. Během zimy zalévejte tak, že půdu necháte nejprve den nebo dva vyschnout a pak rostlinku zalijte. Stačí jednou týdně. Pokud ale žijete v paneláku, kde jsou teploty vyšší, musíte tomu zálivku přizpůsobit. V bytě pro bylinky vyberte nějaké slunné místo. Nevíte, kdy a jak se mají bylinky sklízet? Přečtěte si náš článek zde.

Pokud choulostivější dvouletky nebo trvalky pěstujete na zahradě pravidelně, můžete si pro příští rok trochu usnadnit práci. Až na jaře budete květináče opět vynášet ven, vytvořte v záhonu jamku a bylinku do ní schovejte i s květináčem. Na podzim pak nebudete muset rostlinu přesazovat, ale jen jednoduše vytáhnete květináč ze země.

Které bylinky zimu vydrží

Bez větších problémů můžete venku nechat většinu bylinek. Mrazuvzdorná je petržel, pažitka, tymián, mateřídouška, máta, estragon, šalvěj, yzop, meduňka, saturejka, oregano, levandule i libeček. Radám ohledně pěstování máty jsme se blíže věnovali v článku zde.

I tyto bylinky ale můžete na zimu pro jistotu trochu připravit. Když kolem nich rozprostřete mulčovací kůru, rozhodně jim to prospěje. Díky kůře se totiž u rostlinek udrží více vlhkosti a zároveň mulč ochrání kořenový systém bylinek před krutými mrazy. Klidně vaše oblíbené bylinky můžete také přikrýt větvěmi z jehličnanů, netkanou textilií, slámou nebo spadaným listím.

Pokud jsou rostlinky už větší, s největší pravděpodobností by zimu přežily i bez těchto opatření, ale jistota je jistota.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47