Hledáte nevšední dárek pro milovníky zahrad? Máme originální tip

 Zahrada 
25. listopadu 2017 17:00 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hmyzí hotely mají velmi užitečné nájemníky Shutterstock
Přemýšlíte o nevšedním přírodním dárku pro milovníky zahrad? Určitě byste je potěšili designovým čmelínem, motýlovníkem nebo ptačí budkou.

Jestli chcete letos o Vánocích opravdu překvapit a navíc koupit užitečný, designový a přírodní dárek, objednejte jim hmyzí domek nebo ptačí budku. Případně zkuste i něco podobného vyrobit sami.

Není domek jako domek

Pokud si představíte klasickou ptačí budku, tak by pravděpodobně překvapení obdarovaného nebylo nijak velké. Na výběr je ale velké množství budek, které si můžete vybrat v různých barvách, třeba i v růžové nebo fialkové, jako dárek pro ženu. Budku i krmítko můžete také zakoupit v zajímavém tvaru. K moderní novostavbě možná zvolíte krmítko ve tvaru krychle, třeba v šedé barvě.

Pro děti je možné koupit budku či krmítko jako stavebnici, kterou sami sestaví a natřou. Budou hrdé, že samy nebo s vaší pomocí vyrobily něco užitečného. Navíc se dozvědí mnoho informací z ptačího světa. Mohou do krmítka dosypávat zrníčka a vyhledávat si názvy jednotlivých ptáčků, kteří se na zahradě či balkoně objeví. Ptáčci budou vděční za nakrmení i místo k odpočinku. Za odměnu oživí zimní zahradu svou barevnou přítomností.

Překvapte na Vánoce berušky

I když mají budky a krmítka zajímavý tvar, můžete obdarované překvapit ještě více, pokud jim darujete domeček pro hmyz neboli hmyzí hotel. A tady můžete také vybírat. Podle toho jestli by se mělo na zahradě usadit více motýlů, čmeláků nebo brouků.

Ubytovaní jedinci si nájem odpracují na vaší zahradě

Základní hmyzí hotel je určen především pro včely samotářky, slunéčka sedmitečné a zlatoočka. Pokud těmto drobným přátelům poskytnete domov, zajistí na vaší zahradě redukci škůdců a pomohou při opylování.

Podobný úkryt můžete zakoupit i pro všemožné broučky, občas je nazýván jako broučkovník. Takový domeček zvládne zajistit celoroční ubytování, tedy i přezimování. Dovnitř domku je zpravidla vložena bavlněná drť pro lepší tepelnou izolaci.

Nenechte si ujít motýlí představení

Naštěstí je móda napichování motýlů na špendlík pryč, daleko větší zábavou je pořízení motýlovníku. Ten slouží jako útočiště pro motýly a můry. Pokud umístíte domek blízko kytek, nejlépe na jižní stěnu, pak už zbývá jen zavěsit houpací síť a pozorovat tu barevnou parádu, která se kolem vás bude prohánět.

Velmi prospěšným hmyzem je čmelák, který by neměl chybět na žádné zahradě. Pro něj jsou určeny speciální domečky, do kterých se žádný jiný hmyz nestěhuje. Výplň bývá z ovčího rouna, v němž si čmelák vytvoří svůj pokojíček.

Odvážlivci mohou dostat k Vánocům i domek pro sršně či netopýry. Jsou to mimochodem také velmi užiteční tvorové.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve