Vyrobte ptáčkům tyto lojové koule. Pomůžete jim přežít zimu

 Zahrada 
05. prosince 2017 11:05 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ptáci v zimě potřebují především semena a tukové směsi Shutterstock
Největší mrazy jsou sice ještě před námi, ale přikrmovat ptactvo můžete už teď. Ocení především různá semínka, zrní, ořechy a tukové směsi. Proč to tedy nespojit do jednoho a nevytvořit ptáčkům lojovou kouli plnou chutných a výživných semínek?

Také se rádi zapojujete do zimního přikrmování ptáčků? Je to víceméně dobročinná akce, které se účastní lidé po celé republice, díky níž mohou i v třeskutých mrazech najít ptáčci něco k snědku. Odmění se vám veselým poletováním před vašimi okny.

Proč je vyrábět

Lojové koule můžete sehnat v každém druhém supermarketu, hobbymarketu, zahradnictví nebo chovatelských potřebách. Když si ale přečtete složení koule, která stojí okolo dvaceti korun (podle toho, jak je velká), nevzbudí to někdy moc důvěry. Často i podle nažluklého pachu poznáte, že není něco v pořádku. Žluklý tuk ptákům nikdy nedávejte! Další zásady, jak správně přikrmovat ptactvo v zimě, naleznete zde.

Zabavíte i děti

Proto nakupte suroviny a vyrobte tuto pochoutku ptáčkům doma. Není to nic složitého a pomoci vám mohou i vaše děti, které nejenže to zvládnou, ale bude je to i bavit.

Potřebné suroviny

  • 100% rostlinný tuk – tuhý bílý, nejčastěji seženete v kostce 250 g (nikdy nepoužívejte margarín)
  • neškvařené sádlo nebo lůj – nejlépe hovězí, ale hlavně nesolené
  • slunečnice, ořechy, proso, ovesné vločky – zkrátka co seženete

Postup výroby

Nejprve rozpusťte rostlinný tuk nebo sádlo v hrnci, ale nevařte ho. Není potřeba nechat tuk projít varem a riskovat tak jeho přepálení. Ihned po rozpuštění tuku hrnec odstavte. Přisypte ostatní přísady, promíchejte a ihned rozlijte do připravených formiček, kterými mohou být půlky kokosového ořechu, květináče, plastové kelímky, nebo třeba formičky na muffiny. Můžete ale nechat směs trochu zchladnout a obalit s ní například šišku nebo klacík.

Pokud budete směs rozlévat do formiček, vložte do nich předtím provázek, abyste poté mohli lojové koule pohodlně zavěsit. Také je dobré vyložit formy igelitovým sáčkem, aby šla ztuhlá směs snadno vyklopit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve