Nevyhazujte pecku z manga do koše. Vypěstujte si z ní doma krásnou rostlinu

 Zahrada 
20. ledna 2018 08:08 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Zralé mango má žlutočervenou slupku Pixabay
Mango je velmi chutné exotické ovoce plné vitaminů a lidskému tělu prospěšných látek. V dnešní době je už v obchodech docela běžně k sehnání. Pokud jste si ho koupili, určitě nevyhazujte pecku do koše - dá se z ní vypěstovat nádherný mangovník.

Mangovník pochází z tropů, konkrétně z východní Asie, Tichomoří a Indie a existuje velké množství druhů. Pokud si mango vybíráte v obchodě, měli byste sáhnout po plodu se žlutočervenou slupkou, která je známkou zralého ovoce. Pokud je slupka z větší části zelená, je mango obvykle nedozrálé a je dobré ho doma ještě nechat při pokojové teplotě trochu dozrát.

Z pětatřiceti známých druhů mangovníku se na náš trh dostanou většinou plody manga nádherného (Magnifera indica), které nejlépe snáší dlouhou dopravu. Jeho největším producentem je Thajsko.

Léčivé účinky manga

Kromě toho, že mango je oblíbené pro svou vůni a lahodnou chuť, je toto ovoce vyhledávané také pro své dietetické a terapeutické účinky.

V mangu je až 16 druhů karotenoidů důležitých pro tvorbu vitaminu A. Nejhojněji je zastoupený betakaroten. Karotenoidy jsou účinné antioxidanty, protože neutralizují volné radikály, molekuly zodpovědné za buněčné stárnutí. Toto exotické ovoce ale obsahuje i vitamin C, E, B1, B2, B6 či niacin. Z minerálů je v něm nejhojněji zastoupen draslík a menší podíl má hořčík a železo. Dále obsahuje pektin, organické kyseliny (citronovou a jablečnou) a taniny.

Konzumace manga udržuje pokožku v dobrém stavu a chrání ji před předčasným stárnutím. Ovoce je dobré také na zrak a měli by ho jíst i ti, kdo mají problémy s ischemickou chorobou dolních končetin či srdce (angina pectoris, infarkt myokardu). Doporučuje se při vysokém krevním tlaku a je prospěšné i pro diabetiky.

Jak vypěstovat mango z pecky

Z pecky lze mango vypěstovat docela snadno. Nejprve pecku důkladně zbavte dužiny a pod tekoucí vodou ji pečlivě umyjte. Nechte pecku asi dvě hodiny nabobtnat ve vlažné vodě a pak ji ve "švu" opatrně ostrým nožem rozevřete. Jádro, které je uvnitř, nesmíte poškodit.

K výsevu použijte kokosový substrát - neobsahuje žádné choroboplodné zárodky, které mohou být příčinou bakteriálních či plísňových chorob. Ty by malou rostlinku mohly zásadně ohrozit.

Semínko zasaďte tak, aby bylo asi tři centimetry hluboko v zemině. Mějte na paměti, že pokud se vám mangovník ujme, bude mít poměrně dlouhé kořeny. Nesaďte proto semínko do nějakého miniaturního květináče.

Mango by mělo vyklíčit za jeden až tři měsíce. Po celou tu dobu musí být substrát vlhký, ne však přemokřený. Teplota by měla být mezi 25 až 30 °C. 

Mangovník potřebuje hodně tepla a světla po celý rok. Úplně na začátku je vhodné použít třeba pokojový skleníček, který rašící semeno ochrání před prudkým sluncem. Pokud ho nemáte, vyberte stanoviště mimo přímé slunce, ale s dostatečnou teplotou, nejlépe zespoda, a blízko okna kvůli dostatku světla.

Plody až za několik let

Vzrostlejší rostlinky už nejsou tak choulostivé. Během léta je klidně umístěte na přímé sluneční záření, ale pozor, musí opravdu pořádně svítit. Ve vegetačním období potřebuje mangovník teplotu v rozmezí 24 až 27 °C a také během zimy se musí dbát o jeho teplotní komfort – teplota by se měla pohybovat od 17 do 24 °C. S mladými rostlinami ohledně teploty neexperimentujte, jejich květy a malé plody může ohrozit už teplota pod 18 °C, ale starší vzrostlé mangovníky jsou odolnější a vydrží krátkodobý pokles teploty až na dva stupně.

Pro hnojení se může používat klasické tekuté hnojivo pro pokojové rostliny. Vhodné období pro hnojení je od konce února až do začátku září. Hnojí se asi každé dva týdny. Rok po zasazení na jaře rostlinku přesaďte do nového substrátu složeného ze stejných dílů rašeliny, kompostu a zahradní půdy. Rašelinu lze nahradit kokosovým substrátem. O přesazování exotických pokojových rostlin jsme blíže psali zde.

Dávejte pozor, abyste mangovník neutopili. Zalívejte až ve chvíli, kdy je substrát suchý. Poprvé vám mangovník pokvete až za osm let. Ale aby z květů byly plody, musíte zařídit opylení, a to nejlépe u všech květů, aby se objevil alespoň jeden plod. Tak hodně trpělivosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47