Ceny vajec rostou. Chovejte vlastní slepice

 Zahrada 
22. ledna 2018 10:03 / Bronislava Silná
  2
📷
2 fotografie v galerii
Kvalitní domácí vejce jsou skvělým zdrojem živin Pixabay
Při pohledu na cenovky u vajíček v obchodech už možná nejednoho člověka napadlo, že by byly stejně lepší domácí. Máte dokonce zahrádku či větší balkon? Přinášíme tipy, jak s chovem začít.

Chov slepic patřil odpradávna k životu na vesnici nebo na menších městech u domů se zahradou. Jak člověk zpohodlněl, přestal se o tyto věci zajímat. Vejce bylo možné koupit v obchodě za pár korun, kvalita se řešila, ale mávlo se nad ní často rukou. Dnes víme, že ze špatných potravin vznikají různé nemoci a jedno vejce stojí i přes pět korun. Nastala proto doba pro změnu. Vedle kvalitní potraviny získáte i kvalitní skořápky. O jejich využití jsme informovali v jiném článku.

Jaké slepice

Budeme volit jednak mezi pořízením slepic vyřazených z velkochovu, kterým zachráníme život a ony se nám odmění ještě přinejmenším dvouletou snáškou, nebo nákupem nových kusů od dobrého chovatele. Oba přístupy mají co do sebe. V případě nákupu z velkochovu musíte počítat zpočátku s větší náročností, neboť slepice jsou prakticky bez peří. Někteří jim proto dokonce pletou svetříky. Řešením je si takového slepice pořídit až opravdu za teplého počasí. Peří jim časem doroste.

Jestliže nám jde prvotně o vejce, budou vhodné různé typy lehkých plemen určených pro snášku. Jde například o Leghornky, Vlašky, Minorky, České slepice či Hamburčanky. Jestliže vás zajímají vejce ale také maso, budou pro vás užitečné slepice středně těžkých plemen. Zde můžeme zmínit Wyandotky, Amroksky, Rodajlendky či Hempšírky. Jestliže se budete soustředit na co nejvyšší snášku, pořídíte patrně nějaké nosné hybridy. Zde se nabízí řada možností - Hisex, Dominant, Tetra, Shaver, Moravie či další. Taková slepice Shaver je schopna snést až 300 vajec za rok. Leghornka zhruba 210, což je ale také pěkný výsledek.

Jak chovat

Doba, kdy slepice pobíhaly zcela volně po části zahrady, je pro mnoho chovatelů pryč. Na druhé straně, když vidíme, že ve velkochovech jsou slepice nacpané v klecích, chápeme, že lze vymezit i menší prostor a nemusíme přijít na své zahrádce o možnost pěstovat zeleninu, mít místo pro hraní dětí a další aktivity.

Při chovu musíme vždy vyjít z vlastních možností. Pokud ale zařizujeme vše od začátku, doporučujeme pořídit či postavit kurník mobilní, který můžeme snadno stěhovat z místa na místo a k němu dostatečně velký, ale též mobilní výběh. Dosáhneme tím jednak omezení prostoru pro slepice, ale také ochrany slepic před predátory. Slepice tak budou i samostatnější a obejdou se bez vás, i když odjedete. Budou-li mít dostatek zobání a vody v napáječce, budou šťastné. Ve výběhu budou ukusovat trávu a vyhrabávat hmyz a červy.

Mobilní kurník má tu zásadní výhodu, že můžete slepice přesunout na jiné místo dřív, než definitivně zničí to místo první. Pravidelnou obměnou místa jim tak zajistíte přísun čerstvého krmení, což prospěje snášce i kvalitě vajec.

Zateplený či nezateplený kurník

Tato otázka je poměrně složitá. Obecně je jistě vhodnější zateplený, ale může to přinášet i určité těžkosti. Slepice se zahřejí i samy, ale jde také o to, v jak velkém prostoru a jaký počet jich bude. Máme-li kurník nezateplený, bude jistě na zimu potřeba pořídit topení pod napáječku, aby nezamrzla voda. Lze také pořídit bezpečné vytápění kurníku na bezpečné napětí 24 voltů. Jestliže mají slepice lepší tepelnou pohodu, déle snáší, protože jim zbyde energie i na snášku a ne jen na překonávání chladu.

Kurník by měl mít jednoznačně kukaň nebo kukaně. To dle počtu chovaných slepic. Optimální je, když je kukaň přístupná zvenčí odklopením víka, což ale u nově pořizovaných kurníků bývá.

Krmení

Slepice chovaná zcela volně si je schopna velkou část potravy najít sama. Uvádí se, že jde až o padesát procent všeho, co sní. Slepice ochotně zkonzumuje některé zbytky z kuchyně. V tom spočívá její velká užitečnost a ekologický vklad, neboť zmenšuje množství odpadů a přeměňuje je na užitečné vejce. Vedle toho, co zbyde v kuchyni, potřebuje slepice samozřejmě i speciální krmivo. Většina chovatelů radí krmit šrotem s bramborami a pšenicí. K dispozici by měly mít skořápky od vajec kvůli vápníku a vždy vodu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod