Ne v každém květináči se bude květinám dařit. Jak vybrat ten nejlepší?

 Zahrada 
31. ledna 2018 11:05 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Výběr materiálu květináče je důležitý Shutterstock
Květináče i truhlíky mohou být z různých materiálů. Někdo dává přednost plastovým, jiný hliněným. Ne každý materiál ale rostlinám opravdu vyhovuje, v některých mohou rostliny i uhynout.

Před výběrem květináče je nutné si ujasnit, jakému účelu by měl vlastně posloužit, tedy chystáte-li se vyzdobit svůj interiér nějakou z umělých květin či stromků, nebo zda chcete pěstovat rostlinu živou. U živých květin je pak nutné počítat s tím, že se budou časem rozrůstat. Materiál, z něhož je květník vyroben, samozřejmě nesmí obsahovat žádné škodlivé látky, které by mohly rostlině jakkoli ublížit.

Hodně zásadní je, zda budete mít květináč venku nebo doma v bytě. Exteriérové květináče se od interiérových liší především materiálem, který byl navržen tak, aby dokázal odolávat vlivům počasí a nebyl náchylný ani k mechanickému poškození.

Materiál květináče mnozí lidé podceňují, přitom i tato věc úzce souvisí s úspěšným pěstitelstvím. Výběru správné nádoby by proto měl každý věnovat náležitou pozornost. Pokud si chcete květináč vyrobit sami, můžete se inspirovat v našem článku zde.

Plastové květináče

Hlavní výhodou plastových květináčů je jejich váha. Jsou lehké a lépe se s nimi pak manipuluje. 

Plastové nádoby jsou ale vhodné spíše pro domácí pěstování. Ne každý plast totiž zdárně odolává slunečnímu záření. Plastové květináče umístěné venku na přímém slunci často zkřehnou a popraskají.

Keramika je univerzální

Keramické květináče patří mezi klasiku. Hodí se pro pěstování pokojových rostlin, ale tento typ květináče můžete bez obav vystavit i venku na slunce.

Je ale lepší si zkontrolovat, zda má květináč drenážní otvory, kterými přebytečná voda může odtékat. Mnohé rostliny totiž nesnáší přemokření a v příliš moc nasáklé zemině by jejich kořeny mohly snadno uhnít.

Pozinkované nádoby

Z pozinku se vyrábějí nejen květináče, ale i truhlíky. Květiny v nich vypadají velmi dobře, ale plech má své slabé stránky.

Pokud budete chtít pěstovat rostliny v pozinkovaném květináči venku, můžete o rostlinku i úplně přijít. Kov se totiž vlivem vysoké teploty rozpálí a substrát uvnitř rychle vysychá. Rostliny tak mohou i uhynout. Uschnutí můžete zabránit tím, že do pozinkovaného květináče nebo truhlíku vložíte izolační vložku, která rostlinky před horkem částečně ochrání.

Dřevem nic nepokazíte

Oblibě se těší i nejrůznější dřevěné nádoby. Květiny v nich pěstované získají zvláštní kouzlo dávných časů.

Tímto materiálem rozhodně nic nepokazíte - dřevo samo o sobě je dobrý izolant, jde tedy o nejvhodnější materiál pro použití na přímém slunci.

Moderní hliníkolaminát

Velké oblibě se těší i moderní lesklé květníky vyrobené z hliníkolaminátu. Tento materiál je ideální pro venkovní použití, ale dobře poslouží také v interiéru.

Výhodou hliníkolaminátu je jeho pevnost a odolnost. Díky své lehkosti navíc poskytuje značný komfort během manipulace s květinami.

Pevný a lehký sklolaminát

V prostředí zahrad se skvěle vyjímají i sklolaminátové květináče, které svým vzhledem imitují terakotu. Opět jde o velmi lehký a zároveň pevný materiál.

Terakotový design pak obvykle svým vzhledem nijak nenarušuje okolní přírodu a naopak ji výborně doplní.

Dlouhověký polyratan

V posledních letech se stal oblíbený i materiál zvaný polyratan. Květináče z polyratanu svým vzhledem v podstatě imitují přírodní ratan.

Hlavní přednost tohoto materiálu spočívá ve stálosti barev a neobyčejně dlouhé životnosti, které by pod vlivem počasí přírodní ratan jen těžko dosáhl. Díky těmto vlastnostem se polyratanové květináče velmi často objevují venku na terasách a podobně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47