Rady pro začínající zahrádkáře. Dodržujte následující tipy a úspěch je zaručen

 Zahrada 
03. března 2018 12:58 / Karel Kovka
  0
📷
6 fotografií v galerii
Chcete-li si založit záhony, nepřežente to na začátku s rozlohou Shutterstock
Chystáte se na jaře vypěstovat si svou vlastní úrodu ovoce, zeleniny či bylinek? Máme pro vás několik základních rad, které vám v tom pomohou. Důležité je, abyste nepřecenili své síly a pamatovali, že méně je někdy více.

Ideální rozloha

Plocha o rozloze do 50 čtverečních metrů se dá poměrně snadno zvládnout. Lze na ní vypěstovat poměrně bohatou úrodu zeleniny i voňavých bylinek, které vám postačí pro dvě osoby. Není příliš praktické se pokoušet obdělat a osázet větší plochy dříve, než zjistíte a vyzkoušíte si, kolik času a námahy její obdělání zabere. Pokud se první sezona vydaří, další rok si ji můžete rozšířit.

Nepěstujte vše najednou

Pěstujte jen přiměřené množství druhů, které stihnete spotřebovat. Určitě si vystačíte například s třemi řádky salátu nebo jen s jedním nepříliš dlouhým řádkem mrkve, fazolí nebo hrášku. Využijte výhod zeleninových druhů s krátkým vegetačním obdobím a vysévejte je přibližně po dvou týdnech tak, aby dozrávaly postupně. Velmi praktické jsou krátké řádky nebo vyvýšené záhony menších rozměrů.

Pořiďte si sazenice

Pokud začínáte, je nejjednodušší pořídit si již předpěstované rostlinky rajčat, papriky, kedlubny či květáku. Pokud vám někdo daruje již vyzkoušené osivo oblíbených odrůd okurek, dýní či rajčat, tak vám jistě zároveň poradí, jak je předpěstovat před vysazením do venkovního záhonu.

Zvolte nenáročné druhy bylinek

Nejméně náročné na pěstování jsou bylinky. Nepotřebují mimořádnou pozornost, postačí jim trochu vody a vypletí plevele v bezprostřední blízkosti. Většina z nich je schopna v našich klimatických podmínkách na správném stanovišti i přezimovat. Budou se vám hodit na okořenění jídel či na výrobu domácích aromatizovaných olejů a octů. Na sušení je vhodný například tymián, meduňka, máta, rozmarýn, dobromysl a levandule. Ta navíc časem vytvoří dekorativní keříčky fialových květů.

Postupný sběr

Mnoho druhů listové zeleniny můžete sklízet téměř po celou sezonu. Postačí, když budete pěstovat salát na řezání, pažitku, špenát a mangold. Jejich listy můžete ořezávat postupně, podle potřeby. Zakrátko totiž dorostou nové. Takto můžete sklízet úrodu během celé pěstitelské sezony. Například špenát vám vydrží až do příchodu mrazů.

Zalévání nadevše

Potřeba vláhy v zahradě je nezbytná, zvláště v takovém létě, jaké bylo minulý rok. Pokud nedokážete zajistit zelenině vláhu pravidelně, pořiďte si automatickou závlahu. Je to sice finančně náročnější, ale nebude vám hrozit „přelití“ záhonků ani jejich vyschnutí v důsledku nedostatku vláhy.

A i když zima ještě zdá se rozhodně nekončí a sužují nás nízké teploty, můžete na letní úrodu začít myslet již dnes. O tom, které druhy můžete zasít již koncem února nebo začátkem března, si přečtěte v tomto článku

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47