Výsadba ovocných stromů má svá pravidla. Vápno může vaše stromky zlikvidovat

 Zahrada 
09. března 2018 14:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Březen je ideální měsíc k výsadbě ovocných stromů Shutterstock
V březnu nastává ideální doba pro výsadbu ovocných stromků. Pokud se ale domníváte, že na této činnosti nelze nic pokazit, jste na velkém omylu. Nevhodnou výsadbou můžete vaše nové ovocné stromky i zcela zlikvidovat.

Ovocné stromy lze v zásadě sadit buď na podzim nebo na jaře. Jarní výsadba začíná ihned po rozmrznutí půdy a trvá většinou do konce dubna. Ranních mrazíků se není třeba obávat. Pokud se ale rozhodnete pro pozdní jarní výsadbu, je nutné první měsíc stromky častěji důkladně zalévat. Dle počasí, například ze začátku, když neprší, důkladně jednou týdně. Později při suchém počasí třeba jednou za deset až čtrnáct dnů. O praktických radách pro začínající zahrádkáře jsme psali zde.

Zbytečně neotálejte

Jakmile si stromek pořídíte a přinesete domů, měli byste ho ihned vysadit. V případě, že stromky z různého důvodu nemůžete vysadit ihned, je nutné kořeny stromků založit do přiměřeně vlhké, sypké zeminy a přiměřeně do doby konečné výsadby zalévat.

Pokud můžete, vždy je založte venku. Je třeba si uvědomit, že běžné mrazy stromkům vůbec nevadí. Hlavně v jarním období je však vždy lepší, když stromky na konečné stanoviště vysadíte co nejdříve.

Zkraťte kořeny

Stromek sázejte tak, že těsně před výsadbou nůžkami zkratíte mírně kořeny. Takto upravený stromek můžete namočit na několik hodin (nejdéle na jeden den) do vody. V případě, že stromek necháte ve vodě namočený déle, riskujete, že mu poškodíte kořeny.

Upravený stromek vsaďte do jámy tak, aby místo štěpování bylo nad zemí a kořeny nebyly zatočeny vzhůru. Stromek zasypte dobrou zeminou. Zeminu můžete vylepšit zahradnickým substrátem do 20 % objemu. Nebo můžete na dno jámy dát kompost, nebo odleželý hnůj (koňský po roce uskladnění, kravský po třech letech, prasečí až po pěti letech, jinak pálí kořeny) promíchaný třeba s původní zeminou. Na tuto vrstvu nasypte asi 10 cm obyčejné zeminy a pak teprve vsaďte stromek.

Pokud kompost ani substrát nemáte, zasypte stromek obyčejnou zeminou a ušlapejte. Stromek pak důkladně zalijte. Jestli máte jílovitou půdu, raději nesázejte do tzv. blátíčka. V takovém případě se kořeny mohou obalit neprodyšnou hmotou z hlíny a stromek může uhynout. Připevněte stromek ke kůlu.

Zdravotní ořez

Stromky vysazené na jaře ořežte co nejdříve po výsadbě. Na stromku ponechte 3 až 5 základních větví po dvou až šesti očkách. Větve ořežte tak, aby poslední očko směřovalo ven. Řezné rány zatřete voskem nebo latexem.

V případě, že chcete stromek vyšší, boční větve stromku na jaře ořežte a nechte vyrůst větve z vrcholu terminálu. Vyrostou stejně dobře a rychle jak z větví, které jste ořezali.

Pozor na vápno a umělá hnojiva

Nedávejte umělá hnojiva nebo vápno do jámy. Nedávejte hnůj nebo umělá hnojiva na povrch při výsadbě. Toto by byla vážná chyba vedoucí k úhynu stromku. V zemině s přidaným hnojivem stromek většinou velmi těžko koření a v létě pak uschne. Umělými hnojivy přihnojujte až začátkem června.

Stromek je nutné první rok přiměřeně zalévat, jinak přes léto nebo i na jaře uschne. Stromky však zbytečně nepřelévejte. Na nadměrnou zálivku jsou citlivější třešně a višně. Nezapomeňte však stromky zalévat i v srpnu.

Kmeny první rok ničím nenatírejte. Aspoň první rok je nutné okolí stromků udržovat v bezplevelném, nezatravněném stavu. Pro dobré prospívání a růst je vhodné toto dodržovat i v následujících letech. Platí to obzvláště pro drobné ovoce. V trávníku rostou a rodí podstatně méně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47