Chcete mít v létě nejlepší salát? Nasaďte si obří rajčata

 Zahrada 
09. března 2018 06:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednou je ochutnáte a už nikdy nechcete jinak Pixabay
Kdo je nezná, bude možná vyděšen nehezkým vzhledem. Jenže tato rajčata doslova klamou tělem. Zvenku jsou nepěkná, uvnitř sladká a šťavnatá. Chutné plody se hodí do salátů a lze z nich udělat i kečup.

Některá můžou vážit až kilogram. Mají tlustou kožnatou slupku a spoustu vrásek. Tahle rajčata rozhodně nejsou konvenční červené kuličky, které známe.

Přestože zvláštně vypadají, do jejich chuti se okamžitě zamilujete. Je sladká a rajče navíc obsahuje spoustu lykopenu, což je nejsilnější antioxidant.

Tato plodina je ideální do salátů nebo na výrobu kečupu, protože uvnitř nemá téměř žádná semena. Pouze sladkou a šťavnatou dužinu. Navíc díky velikosti rajčat stačí jeden kousek například na snídani i pro velkou rodinu.

Sazenice se vysazují uprostřed nebo koncem března. Před výsevem je vhodné namočit semínka do vlažné vody nebo bylinkového nálevu, který semena posílí a ochrání před chorobami.

Sázejte až po "třech zmrzlých"

Semena vyséváme do hlíny asi 1 cm hluboko. Necháme klíčit při teplotách 20 - 25 °C. Předpěstované sazeničky vysazujeme ven až po 20. květnu, jakmile pomine nebezpečí ranních mrazíků.

Rajčeti pak udělá dobře pravidelné přihnojování hnojem nebo třeba slepičinci. Ty můžete získat i od vlastních slepic. Jak je chovat, najdete zde

Pozor na to, až bude rajče růst. Někdy bývá tak těžké, že se ze stonku ulomí ještě před dozráním. Pokud toto hrozí, je dobré těžký plod něčím podložit, aby stonek nezatěžoval. 

Je důležité tato rajčata pravidelně zalévat, předejdete tak praskání plodů. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47