Hledáte do bytu nenáročnou rostlinu s krásnými květy? Máme pro vás prima tip

 Zahrada 
22. března 2018 14:29 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nadchne vás půvabnými květy snad ve všech barvách Shutterstock
Hledáte do svého bytu nenáročnou rostlinu s krásnými květy? Kalanchoe čili kolopejka krásně kvete a je nenáročná. Nadchne vás půvabnými květy snad ve všech barvách od žlutých a oranžových přes růžové až po červené a fialové.

Kolopejka pochází z Madagaskaru, odkud byla do Evropy přivezena v roce 1930. Je to drobná sukulentní rostlina z čeledi tlusticovitých. Pěstuje se jako okrasná pokojová rostlina.

Rozkvete tehdy, kdy si to přejete

Kvete obvykle v únoru až dubnu, při nabuzení druhého kvetení také v prosinci. Díky zatemňování rostliny je ale lze připravit do květu kdykoliv. Jsou totiž rostlinami krátkého dne a rozkvetou, když je během čtyř až šesti týdnů vystavíte dennímu nebo umělému světlu jen na osm či deset hodin denně.

Zásady pěstování

Svědčí jí světlé a slunečné místo. V létě má ráda teplo a přiměřenou zálivku. V zimě potřebuje odpočinek v chladu při teplotách deset až 14 stupňů Celsia. V tomto období ji udržujte téměř v suchu. Od března do srpna ji přihnojujte hnojivem pro kaktusy nebo pokojové rostliny.

Kolopejku si můžete sami namnožit

Na jaře nebo v létě můžete kolopejku namnožit řízkováním nebo velice jednoduše příležitostným takzvaným brutem − na matečné rostlině vyrůstají nové malé rostlinky, které z ní opadávají na zem, kde okamžitě zakořeňují, pokud  mají k dispozici substrát. Po vytvoření dvou neděložních lístků je opatrně přesaďte a máte nové kolopejky.

Pozor na škůdce

Kolopejku mohou napadnout červci a mšice, v přílišném vlhku a teple rostlinám hrozí houbové choroby (padlí) a plíseň. Může být také napadena mšicemi, zejména v prostředí se suchým vzduchem. Jak se zbavit škůdců, jsme psali zde. Při nadměrné zálivce, nebo při přezimování ve vlhké půdě, hnije. V přiměřených podmínkách se však jedná o odolnou rostlinu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008