Využijte jarního tepla a natřete venkovní plot

 Zahrada 
04. dubna 2018 12:14 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na různé ploty jsou různé barvy Shutterstock
Zima už se nejspíš definitivně uložila ke spánku a nadvládu převzalo jaro. Lidé odhodili kabáty a vydávají se na procházky do přírody, ale také za prací na zahradu a okolo domu. Dělají všechno, co je po zimě potřeba udělat. Jednou z takových povinností je natření venkovního plotu.

Jaro je na natření nebo přemalování plotu ideální čas. Podstatnou součástí celé akce je příprava. Proto pečlivě vykliďte prostor kolem plotu. Myslet musíte na to, že je potřeba chránit blízké rostliny. Kolem plotu vysekejte trávu a ostříhejte keře, které k němu přiléhají. Veškeré listí nebo posekanou trávu dostaňte od plotu pryč.

Chránit okolí

Pod místa, která budete natírat, položte na zem látku nebo plastovou fólii. Snažte se ji udržet na místě po celou dobu malování. Chrání okolí před tím, aby se do něj dostala barva. Pokud jste plot natírali už v minulosti, je nejlepší nejdříve oškrábat odlupující se barvu.

Jestli se chystáte nanést barvu na plot nový, nejprve ho ostříkejte tlakovou pistolí nebo oškrábejte smirkovým papírem. Když se potřebujete zbavit plísně, použijte kartáč a směs bělidla a vody v poměru jedna ku jedné a pak nechejte povrch pořádně vyschnout.

Pokud budete natírat kov, nejdřív použijte kartáč s ocelovými štětinami na oškrábání rzi a potom teprve použijte brusný papír. Po obroušení setřete zbytky čistým hadrem. Části plotu, které nebudete natírat, jako jsou například panty, kliky nebo zámky, oblepte lepicí páskou.

Vyberte si barvu, která se vám líbí. Ujistěte se, že je to venkovní nátěr. Jen takový totiž odolá různým povětrnostním vlivům. Dělí se na několik variant podle toho, zda hledáte barvu na dřevo, nebo na kov.

Různé barvy

Akrylová barva je trvanlivá a zajistí plotu dobrou ochranu. Na ještě nemalovaný plot budete muset nejdříve nanést podkladový nátěr, než povrch natřete finální vrstvou. Akrylové barvy plně kryjí strukturu dřeva a jsou vhodné všude, kde už dřevo není na pohled zajímavé. Akrylový pigmentový nátěr zase umí podtrhnout přirozenou krásu dřeva a většinou nevyžaduje základní nátěr. Je také jednodušší ho přemalovat.

Olejové barvy mohou vyžadovat několik nátěrů a nemusí povrch chránit tak dobře, ale o to lépe vypadají. Smalt je zase ideální pro kovové ploty a brány. Bude ale také potřeba před nátěrem ošetřit povrch přípravkem proti korozi. Výhodou epoxidového laku je odolnost a snadná aplikace, protože stačí jeden nátěr. Na druhou stranu musíte barvu namíchat ztužovačem, takže budete muset nátěr dokončit během šesti hodin.

Vhodné počasí

Než se do všeho pustíte, počkejte si na správný den. Nemělo by samozřejmě pršet, ale ani foukat. Vítr může přinést nečistoty, které se na nátěr přilepí. Vhodná je také vyšší oblačnost, která zakryje přímé slunce. Na něm totiž příliš rychle barva uschne a ztrácí své ochranné vlastnosti.

Pokud máte vysoký plot, bude se vám hodit stříkací pistole. Dřevo stříkejte po větru a po směru vláken. Nasaďte si ale respirátor a také se ujistěte, že jsou všechny rostliny zakryté. Pokud se rozhodnete pro sprej, mějte po ruce štětec. Může se hodit na závěrečné úpravy. Na menší plot zvolte nejspíš váleček na plochy větší a štětec na plochy menší. Kovové ploty mívají občas složité konstrukce, proto je nejspíš budete muset malovat ručně štětcem. Stačí se jen pustit do práce. O jarních pracích na zahradě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve