Vyrobte si přírodní hnojivo, které vám zajistí rekordní úrodu zeleniny i krásné květy

 Zahrada 
08. dubna 2018 14:17 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Na rostliny není třeba používat jen chemické hnojivo Shutterstock
Pokud si chcete zajistit hojnost barevných květin nebo rekordní úrodu domácí zeleniny, pravděpodobně se bez použití hnojiva neobejdete. Není ale třeba hned sahat po chemických hnojivech, snadno si doma vyrobíte i své vlastní přírodní.

Aby se zelenině či květinám na vaší zahradě vedlo, je třeba dostat do půdy více živin, jako je například fosfor, draslík a dusík, které potřebují. Když použijete domácí hnojivo, ušetříte peníze, budete šetrní k přírodě a navíc se budete radovat z vašich zahrádkářských úspěchů.

Využití travních zbytků

V mnoha zahradách je travních a jiných rostlinných zbytků tolik, že kompostování není příliš vhodnou metodou likvidace. Užitečným způsobem, jak recyklovat přebytečnou posečenou trávu, je použít ji k mulčování květinových a zeleninových záhonů.

Mulčováním se vlhkost udrží v půdě déle a mulč dodává kořenům rostlin svým pomalým uvolňováním hnojivo. A navíc, tyto odřezky udržují půdu kyprou, takže ji nemusíte tak často okopávat.

Travní odřezky na záhoncích slouží pro vaše rostliny jako přírodní hnojivo. Můžete je použít přímo z koše vaší sekačky, pokud ovšem neobsahují žádný plevel nebo travní semena. Chcete-li zabránit zahnívání trávy, neměla by být mulčovací vrstva začerstva vyšší než tři až pět centimetrů. Ještě lepší je nechat trávu před jejím použitím trochu zavadnout.

Kávová sedlina

Doslova za zázračné hnojivo pro rostliny je považována kávová sedlina. Je to kvůli jejímu vysokému obsahu dusíku, fosforu, minerálů a draslíku, díky kterým jde v podstatě o vysoce kvalitní přírodní hnojivo.

Tento typ hnojení ani nevyžaduje mnoho úsilí. Jednoduše sbírejte starou kávovou sedlinu, rozložte ji na staré noviny a nechte vyschnout, aby se snadněji rozptylovala.

Kávovou sedlinu lze použít k hnojení záhonků, hrnkových, truhlíkových a pokojových rostlin. Jak často by se měla kávová sedlina používat pro hnojení rostlin, závisí na typu rostliny. Pokojové rostliny snáší tento druh hnojení jen jednou za šest měsíců. Nicméně, venkovní rostliny mohou být hnojeny kávovou sedlinou až čtyřikrát ročně.

Nejlepší způsob, jak to udělat, je lehce posypat půdu obklopující rostlinu mletou kávou a pak ji jemně zapracovat do země. U hrnkových a truhlíkových rostlin lze kávovou sedlinu přimíchat do půdy přímo při výsadbě. Jakoukoliv zbylou kávovou sedlinu lze v tenké vrstvě vysypat na kompost.

Růže, muškáty, andělské trumpety, oleandry, hortenzie, rododendrony a azalky – všechny tyto druhy reagují na kávovou sedlinu jako hnojivo obzvláště dobře. Navíc kávová sedlina přitahuje žížaly, které uvolňují půdu a obohacují půdu a rostliny živinami ze svých exkrementů.

Koňský hnůj

Není sice moc voňavé, ale za to je velmi účinné. Hnojivo vyrobené z koňského hnoje je vynikající pro růže a všechny zahradní rostliny, které vyžadují dostatek živin. Dejte jednu lopatu hnoje do kbelíku a naplňte jej vodou. Potom směs uložte na nějaké místo, kde vám to nebude vadit po dobu tří týdnů, aby mohla vyzrát.

Hotovou kejdu pak zřeďte s vodou v poměru 1:20, a tento roztok použijte k hnojení svých růží. Ale pozor: směs vyvíjí velmi, velmi silný zápach! Pro ty, kteří dávají přednost rychlejšímu postupu: koňský hnůj stačí zakopat přímo mezi růže. O zvířecím hnojivu a jeho využití v zahradě jsme více psali zde.

Kopřivový výluh

Kromě kapalného koňského hnoje pronikavě zapáchá také výluh z kopřiv. Nicméně, díky svému mimořádně vysokému obsahu dusíku vyživuje tento druh domácího hnojiva vaše rostliny přirozeným způsobem.

Chcete-li si vyrobit tekuté hnojivo z kopřivy dvoudomé, dejte čerstvé listí kopřivy, nařezané na malé kousky, do kbelíku s asi 10 litry vody. Ideální pro výrobu tohoto hnojiva je dešťová voda. Malé množství listí také můžete přidat přímo do půdy nebo je umístěte kolem rostlin při zalévání. Směs zakryjte a nechte louhovat asi dva týdny. Až kapalina ztmavne a zastaví se pěnění, bude vaše domácí přírodní hnojivo připravené k použití.

Nařeďte asi půl litru tohoto domácího tekutého hnojiva 10 litry vody a zalévejte tímto výluhem vaše rostliny jednou nebo dvakrát týdně. Toto přírodní hnojivo je prospěšné nejen pro pokojové rostliny, ale veškeré záhonky v zahradě, s výjimkou fazolí, hrachu a cibule.

Pokud jsou na rostlinách mšice, můžete je tímto tekutým hnojivem postříkat, protože vytvoří vrstvu křemičitanů, která zabraňuje mšicím proniknout do rostlinných buněk a vysávat je. Tato ochrana ovšem trvá pouze do příštího deště, který ochrannou vrstvu smyje. 

Voda z brambor

Voda, která vám zbyla z vaření brambor, je také přírodním hnojivem pro rostliny, a to díky vitaminům, které se během vaření uvolnily do vody.

Vodu po vaření nechejte jednoduše vychladit a použijte ji k zalévání pokojových nebo zahradních rostlin jednou týdně.

Minerálka

Možná se vám to taky stalo. Koupili jste si minerální vodu, ale nevypili jste ji včas a teď někde postává a nikdo už na ni nemá chuť, protože ztratila čerstvost.

Nevylévejte ji ale do odpadu, byla by to velká škoda. Můžete ji totiž rovněž použít jako hnojivo. Maximálně tak využijete vysoký obsah minerálů ve vodě a vaše rostliny vám za tuto minerální bombu budou vděčné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47