Řez keřů provedený na jaře značí bohaté květy v letním období

 Zahrada 
10. dubna 2018 11:20 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růže nejsou jediným keřem, který potřebuje jarní řez Shutterstock
Pokud si myslíte, že jste zanedbali prostříhávání a krácení zeleně na vaší zahradě, není to zas až tolik pravda. To jen jaro přišlo z nenadání a stromy a keře rozkvetly téměř přes noc. Vezměte proto zahradnické nůžky a vyrazte do práce. V klidu ještě stihnete vše udělat.

Ten, kdo provádí jarní řez pravidelně, ví, že jedině tak zajistí svým rostlinám bohatý květ po dlouhá léta. Každá květina a každý keř ale potřebují trochu jiné zacházení a řez v jinou dobu. Pokud ale dodržíte správný postup, budete mít krásnou a zdravou zahradu. V tomto článku vám prozradíme, které nůžky se hodí na jaké keře.

Pokud na svých okrasných dřevinách naleznete namrzlé nebo jinak poškozené větve po zimě, zkraťte je až do takové délky, kde už bude zdravé dřevo. Keř nebo strom se rychleji vzpamatuje a lépe uzdraví. U většiny keřů můžete řez provést bez obav a rostlině jedině prospěje.

Omladit či prosvětlit? Není problém

Odumřelé větve, případně větve, které způsobují zbytečnou hustotu keře, odřízněte až u země. Starší keře navíc můžete i takzvaně zmladit tím, že nejstarší větve seříznete těsně u země a necháte růst pouze větve nové. Stačí opakovat zhruba po třech letech.

Bohatě kvetoucí keře

Pokud máte na zahradě keře, které kvetou v létě, jejich bohatému květu pomůžete právě jarním řezem. Prospívá především třezalkám, ořechoplodcům, ibiškům nebo komulím. Stejně tak můžete ořezat většinu nízkých tavolníků a křovité mochny. Řez proveďte dvacet centimetrů nad zemí. Uvidíte, že vám brzy bohatě obrazí. Stromkovou hortenzii zkraťte každý rok na dvě až tři očka nad zemí.

Zelené keře pravidelně tvarujte

Například buxusy a podobné stálezelené keře tvarujte řezem až v průběhu května, ale pokud potřebují prosvětlit či zmladit, udělejte to klidně hned, ale raději zmlazování rozdělte do tří po sobě jdoucích období a každý rok zmlaďte třetinu keře. Rododendrony lze zmladit najednou. Zmlazovací řez provádějte asi 30 až 50 centimetrů nad zemí.

Růže bez řezu zplaní

Bez pravidelného řezu vám krásně nepokvetou ani růže, které ovšem vydrží téměř jakékoliv zacházení. Jen jejich květ nebude tak půvabný. Každý rok je proto seřízněte na tři až pět oček a odstraňte poškozené, slabé a odumřelé větve.

I vřes potřebuje péči

Máte-li na zahradě vřesoviště, nezapomeňte jej pravidelně stříhat. Pokvete vám sice až koncem léta, ale právě proto je teď ideální doba na odstraňování odkvetlých výhonů a na zastřihnutí všech rostlin. Vytvarujte je do krásných koulí a do léta vám krásně obrazí a pokvetou. Pokud se na řez u vřesů vykašlete, keře se rozklesnou a vytáhnou do několika zdřevnatělých výhonků, které pokvetou jen na koncích.

Popínavé dřeviny

Vůni vistárie poznáte už na desítky metrů daleko. Je to vskutku omamný zážitek a ani pohled na tuto popínavou dřevinu nemůže nikdy omrzet. Jakou ale zvolit péči? Aby vám kvetla každý rok a provoněla celou ulici, je potřeba v létě zkracovat nové výhony za pátým až šestým listem. Nyní je ale zkraťte asi na patnáct centimetrů.

Pozor na levanduli!

I krásně rostoucí a tvarovanou levanduli bude obdivovat každý kolemjdoucí. Ovšem špatnou péčí můžete zahubit i letitý keř. Levandule je totiž jeden z mála keřů, kterému hluboký jarní řez vyloženě ubližuje. Jakmile provedete přílišné zkrácení až do starého dřeva, nemusí to jinak bohatě kvetoucí bylina už rozdýchat. V polovině dubna tudíž ostříhejte pouze loňské výhony, ale s řezem to nepřehánějte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47