Zakládáte na zahradě ohniště? Toto jsou zásadní pravidla pro jeho výstavbu

 Zahrada 
18. dubna 2018 16:43 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Na výběr máte z různých materiálů Pixabay
K dokonalé relaxaci na zahradě patří i místo, ve kterém můžete zažehnout oheň, opéct si na něm buřty, ogrilovat maso či zeleninu a hlavně večer posedět s přáteli a poklábosit. Krb či ohniště je pro takovou příležitost jako dělané. Jak postupovat při výstavbě ohniště vám poradíme v tomto článku.

Záleží na tom, jak moc dokonalé chcete, aby vaše ohniště bylo. Tak jako tak ale počítejte alespoň se dvěma dny práce. Vyhraďte si proto pro zakládání ohniště na vaší zahradě celý víkend a už si nic jiného neplánujte. Když práci stihnete rychleji, alespoň budete moci ohniště otestovat. Jak skladovat palivové dřevo jsme psali zde.

Typickým materiálem na stavbu ohniště je beton, cihly, kámen nebo ocel. Můžete však použít i jiný materiál, jako třeba disk z náklaďáku, spodek starého sudu nebo betonovou skruž. Ať už vyberete jakýkoliv materiál, který buď máte doma, nebo jej musíte dokoupit, postup bude vždy velmi podobný.

Nakreslete si plán

I když toto není povinnou součástí stavby ohniště, určitě se vám bude lépe pracovat, když vše dopředu naplánujete a zakreslíte. Díky plánu určíte rozměry přesně a budete si moci vypočítat konkrétní množství potřebného materiálu. Nestane se tak, že vám bude nějaký materiál chybět nebo naopak přebývat a vy pak nebudete vědět, kam s ním.

Vhodné místo

Společně s tvorbou nákresu je rovněž velmi důležité vybrat místo, na kterém ohniště postavíte. Klidně si vystřihněte rozměry ohniště z kartonu a zkuste přiložit na zem, abyste lépe viděli, jak bude místo ve finále vypadat. Můžete rozmístit i papírové nákresy budoucích lavic, abyste viděli, zda se vám tam vejdou i v dostatečné vzdálenosti od ohniště.

Tvar ohniště

Pokud chcete, aby bylo vaše ohniště dokonale kulaté, zatlučte doprostřed budoucího ohniště kolík, na který navažte provázek. Pak už jen s jeho pomocí vytvořte pravidelný kruh. Ohniště však nemusí mít vždy pravidelný tvar. Pokud máte jiné plány, zakreslete si je nejprve na papír a poté přeneste na půdu, kde následně vykopejte požadovaný tvar.

Jak hluboko kopat

Ať už zvolíte jakýkoliv tvar, vykopejte jej následně do hloubky kostek, kamenů či cihel, ze kterých bude ohniště postaveno. Až bude toto hotové, vykopejte ještě jednu kružnici (případně jiný zvolený tvar), který vykopejte ještě o výšku jedné kostky níže, abyste mohli kostkami vyskládat i dno ohniště. Bude tak nejen hlubší, ale bude se vám i lépe čistit. Dno poté udusejte.

Pokládka kamenů

Jakmile máte vykopanou díru, můžete začít s pokládkou. Nejprve začněte spodním nižším kruhem, tedy dnem ohniště. Postupujte zvenku do středu, abyste udrželi tvar. Když máte položeno, vysypte spáry drobným štěrkem či pískem. Poté se můžete pustit do bočních stěn. První řadu položte alespoň tři centimetry pod okraj kostek, které tvoří dno, aby bylo ohniště pevné. Lepší je položit celý spodek i se základnou boků do betonového potěru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve