Víte jak pěstovat rozmarýn? Správnou péčí z něj může vyrůst i téměř dvoumetrový keř

 Zahrada 
26. dubna 2018 08:40 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oblíbenou bylinu využijete i jako léčivý prostředek Shutterstock
Rozmarýn je oblíbené koření, které se nejvýrazněji uplatňuje ve středozemní kuchyni, ale i v anglických, amerických a mexických jídlech. Jeho pěstování není složité, hodí se i do truhlíků na terasu, balkon či za okno. Aby u vás ale dobře prospíval, musíte mu dopřát slunce.

Rozmarýn pochází z hornatých oblastí Středozemního moře, kde roste planě dodnes. Od starověku je používán jako aromatické koření i léčivka. Byla mu přisuzována také čarovná moc. Používal se k přípravě kadidel i elixírů lásky. V zemích Středomoří je dodnes svatební květinou.

Rozmarýn je vytrvalý, stále zelený keř s čárkovitými tmavozelenými a na rubu šedoplstnatými listy, z jejichž úžlabí vyrůstají drobné modravé či nafialovělé květy. U šlechtěných druhů bývají i bílé nebo růžové. Ačkoliv se pěstuje běžně v květináčích, v příznivých podmínkách může dorůst až do výšky 1,5 metru.

Rozmarýn nemá rád vlhkost

Ideální je pěstovat ho na slunném stanovišti v lehké, písčité a dobře propustné půdě. Naopak nemá rád vlhkost, zemina v květináči nesmí být přemokřená a květináč by neměl stát ve vodě. Držte se pravidla, že další zálivku rozmarýn potřebuje až tehdy, když zemina v květináči téměř vyschne.

Během vegetačního období nezapomeňte rostlinu přihnojovat. Od května až do konce října může být venku, s příchodem chladnějšího počasí ji přestěhujte domů či do skleníku. Na zimu minimalizujte zálivku, aby rostlina nezačala uhnívat. Rozmarýn se dá velmi dobře tvarovat. Zaštipováním i stříháním větviček z něj můžete vytvořit i krásnou bonsaj.

Sbírají se mladé a ohebné listy

Jako koření se používají čerstvé nebo usušené lístky, které mají silné aroma a nahořklou, kořenitou chuť. K sušení a léčebným účelům se listy sbírají od května do srpna, nejvhodnější jsou ještě mladé a ohebné listy. Podobně jako u jiných bylinek i u rozmarýnu platí, že by se neměl užívat ve velkých dávkách. Jak správně používat bylinky jsme psali zde.

Ideální je při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a rajské omáčky. Přidat ho můžete i do marinád a grilovacích směsí a do polévek. Ochutit s ním můžete i oleje a octy.

Využití v lékařství

Rozmarýn je ale nejen chutným kořením, ale i léčivou bylinkou. Má dezinfekční a antiseptické účinky, posiluje paměť, upravuje trávení a podporuje činnost jater. Zvyšuje také krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, pomáhá proti bolestem hlavy a nervozitě a má zklidňující a posilující účinky. Používá se také k léčbě revmatismu a k čištění pleti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47