Tamaryšek zkrášlí vaši zahradu a prospívá i v zasolených půdách

 Zahrada 
27. dubna 2018 15:53 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypadá skvěle a navíc vyžaduje jen málo péče Shutterstock
Okrasný opadavý i vždyzelený tamaryšek se záplavou drobných růžových květů zkrášlí každou zahradu. Tento keř nebo malý strom se vyskytuje ve více než padesáti odrůdách. Dřevina se snadno pěstuje, je velmi adaptibilní, daří se jí v nepříznivých podmínkách i v zasolených půdách.

Tamaryšek pochází ze západní Asie. O jiném asijském keři jsme psali zde. Jsou to opadavé keře nebo nízké stromy, které dorůstají zpravidla do výšky dvou až tří metrů. Jejich drobné květy jsou složené do hustých hroznů. Rozkvétají od dubna do května, některé druhy v létě.

Kvetou nejčastěji v růžové, červené nebo bílé barvě. Tamaryšky mají hluboký kořenový systém. Hlavní kořen má dlouhé postranní kořeny, z nichž vyrůstají výběžky, kterými je můžeme vegetativně rozmnožovat.

Tamaryšek má rád přímé světlo, tedy slunné stanoviště. Na zastíněných místech a v těžkých půdách špatně kvete. Je ale mrazuvzdorný, snáší sucho, úpal a silný vítr, některé druhy i zasolené a průmyslově znečištěné půdy.

Tamaryšek potřebuje jen málo péče. Zeminu pouze běžnou zahradní, zálivku jen po výsadbě na podzim nebo na jaře. Rychle roste a v prvních letech po výsadbě podle druhu vyžaduje řez, kterým dosáhneme jeho rozkošatění. Jinak ho řežeme jen výjimečně, například když omrzne, onemocní nebo větve překážejí.

Tamaryšek vysazujeme jednotlivě i do skupin. Dobře vynikne v popředí jehličnanů, na trávníku, na vřesovišti i u zahradního jezírka. Lze jej tvarovat jako bonsaj. Dřevo tamaryšků je velmi výhřevné, květy se používají jako ochucovadlo v thajské kuchyni, výtažky se využívají k regulaci krevního tlaku.

Ve světě se tamaryšek používá ke zpevnění břehů a písečných dun. Díky svému kořenovému systému je schopen získávat vodu z hloubi podzemí, a to i slanou, a proto se může pěstovat i tam, kde skoro nic neroste.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod