Co je lepší než anglický trávník? Rozkvetlá louka

 Zahrada 
30. dubna 2018 13:39 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
S rozkvetlou loukou okolo sebe zažijete větší sepětí s přírodou Pexels
Stovky let zdobily přirozené louky plné kopretin, chrp a vlčích máků každé vesnické stavení a lemovaly okrajové části měst. Květiny však postupně vytlačil pečlivě pěstěný anglický trávník, jehož údržba je neekonomická, neekologická a časově náročná.

Vzpomínáte na voňavé a pestré louky, po kterých jste v létě u babičky běhali bosky? Rostly tam kopretiny, zvonky, petrklíče, u cesty divizna nebo vratič.

Dnes už se takové louky příliš často nevidí. Některé z nich nahradila pole, jiné pastviny a na spoustě z nich se staví rodinné domy.

Tam, kde dříve byly přirozené louky plné motýlů, hmyzu a brouků, jsou dnes pěstěné anglické trávníky, po kterých každou sobotu s pravidelností sobě vlastní drandí sekačka.

A s úbytkem rozmanitosti květin ubývá i prostoru a především potravy pro včely. Nemají se kde pást a hrozí jejich vymírání. Trpí také broučci nebo obratlovci, kteří přišli o svá přirozená teritoria, skrýše i zdroj potravy.

Řešení je přitom prosté: nesekat a zasít přirozenou kvetoucí louku. Proč? Třeba proto, že prospějete životnímu prostředí.

Anglický trávník se do našich podmínek nehodí

Je totiž potřeba si uvědomit, že anglický trávník je pro naše klima absolutně nevhodný. Hodí se do Anglie, kde snad nemine den bez deště.

U nás je na jeho údržbu nutno vynaložit neuvěřitelné množství vody na zalévání: na jeden metr čtvereční se za rok spotřebuje 300 až 400 litrů vody.

Pěstování anglického trávníku je náročné také na pravidelné sekání, tedy spotřebu elektřiny či benzínu, a především lidský čas, který jeho údržbou víkend co víkend trávíte. Navíc sekačku můžete špatným zacházením i zničit. Píšeme o tom zde.

Bez zálivky zažloutne

Pokud na něj v letních měsících nemáte čas nebo se odjedete slunit k moři, čeká vás po návratu jen zežloutlá suchá tráva, která má k okrasnému trávníku nebo příjemnému relaxačnímu prostoru poměrně daleko.

Častým sekáním trávy a udržováním krátkého porostu dochází k rychlejšímu stoku vody z terénu a v krajině proto velmi rychle ubývá voda.

Louka se snadno udržuje

Naopak výhodou kvetoucí louky je její velmi snadná údržba, nádherný a pestrý vzhled i pocit opravdového spojení s přírodou. Jenže i tento typ porostu má svá specifika.

Než vyrostou první vlčí máky a zvonky, budete si muset chvilku počkat. V první sezóně po výsevu vás bohatá diverzita květin zdaleka nečeká, luční porost vás poprvé překvapí až v následujícím roce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47