I plevel na zahradě může být užitečný. Je zdravý a ještě si na něm opravdu pochutnáte

 Zahrada 
03. května 2018 12:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lebeda nemusí přinášet jen starosti Shutterstock
Když před zahradníkem vyslovíte slovo lebeda, zřejmě se zhrozí při pomyšlení na plevel, který se na zahradě dokáže šířit rychlostí blesku. Jenže tato bylina je v něčem velmi výjimečná. Pochutná si na ní celá rodina.

Pokud se vám lebeda na zahrádce objeví, je třeba ji nemilosrdně odstranit, protože se velmi rychle množí a brzy byste měli ze zahrádky jedno velké lebediště. Likvidujte ale tento plevel s rozumem. Pokud rostlinu jen vytrhnete a vyhodíte, je to velká škoda. Můžete si na ní totiž velmi pochutnat. O tom, jak se na zahradě zbavit plevele bez použití chemie, jsme psali zde.

Už naše babičky moc dobře věděly, jak je lebeda chutná. Z tohoto plevele můžete připravit nejrůznější výluhy, ale hodí se i do salátů a po lebedě upravené jako špenát se na vašem stole jen zapráší. Lebeda může mít různou barvu - některé rostlinky jsou zelené, jiné žluté a další červené. Jedlé jsou všechny.

Výborná listová zelenina

Lebeda je skutečně vynikající listová zelenina. Protože rostliny téměř neobsahují kyselinu šťavelovou, jsou vhodné ke konzumaci jako „špenát“ – jsou vhodnější než listy špenátu setého. Mladé rostliny jsou křehké a šťavnaté – již od starověku se z listů lebedy rozkladité připravovaly saláty.

Velkou výhodou je, že i plané odrůdy této rostliny jsou bohaté na kvalitní živiny. Ploché listy svou chutí připomínají špenát, ale na rozdíl od něj neobsahují takové množství kyseliny listové, díky čemuž se skvěle hodí i pro lidi s onemocněním ledvin.

Dobrá na chuť i pro zdraví

Mladé rostliny se dají konzumovat celé, u těch starších sbírejte jen listy, které před konzumací krátce spařte.

Blahodárné účinky ocení také nastávající maminky a ženy v klimakteriu, protože tato rostlina obsahuje velké množství vstřebatelného vápníku, který pozitivně ovlivňuje růst kostí a zubů. Nejen z těchto důvodů by se měla objevit v jídelníčku také dětí a vegetariánů.

Kromě již zmiňovaného vápníku najdete v lebedě také saponiny, bílkoviny, vitaminy (C, B1, B2, B3, E) a minerály (hořčík, fosfor, železo), v červené navíc antokyany (rozpustná barviva v ovoci a zelenině). Tento blahodárný mix příznivě ovlivňuje projevy akné a ekzémů, dokáže ale také rozpouštět hleny v plicích, mírní kašel a nachlazení. Ocení ji i starší lidé - pravidelná konzumace lebedy totiž zmírňuje revma a otoky kloubů.

Ačkoliv se doporučují ke konzumaci hlavně listy, pokud trpíte zácpami, potom oceníte její semena, která mají projímavé účinky a dají se užívat pravidelně, protože nejsou návyková.

Výhodou lebedy je, že se rostliny dají obírat o lístky průběžně. Takže některé mladší můžete otrhat do salátů nebo pomazánek, ty starší se pak dají použít jako špenát. Takže se uplatní, nejen v přílohách, ale také omáčkách nebo polévkách. Její jemná chuť se navíc skvěle hodí k pečeným a grilovaným masům.

Pár skvělých receptů

Lebedu lze užívat nejrůznějším způsobem. Máme pro vás tři jednoduché recepty.

Lebedový odvar

Z lebedy si můžete připravit šťávu, odvar nebo nálev (k sušení je ideální nať). Větší panák čerstvé šťávy oslazené medem se hodí nejen na kašel a chrapot, ale také ho ocení těhotné ženy, které v tomto období potřebují větší přísun vápníku v přirozené podobě.

Na kašel je vhodný také odvar. Stačí svařit 4 lžíce nati s 500 ml vody po dobu cca 2 min. Směs po odstavení ze sporáku nechte ještě půl hodiny louhovat. Oslazenou medem konzumujte 4x denně po přibližně decích.

Pokud chcete bojovat proti revmatismu nebo kožní problémům, zvolte nálev. Na něj stačí 4 lžíce čerstvé nebo 2 sušené nati zalít 0,5 l vroucí vody a 15 minut vylouhovat. Slitý výluh pijte 3 až 4x denně.

Lebedový špenát

Na lebedový špenát si připravte tyto suroviny:

  • 0,5 kg lebedy
  • cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dl smetany
  • sůl

Čerstvě natrhané listy proberte, vložte do čisté vroucí vody a vařte cca 15 min. Hotové listy sceďte a rozmixujte tyčovým mixérem. Mezi tím si připravte cibulovou jíšku. Stačí si jen nakrájet nadrobno cibuli a tu osmahnout na másle, až bude dozlatova, zaprašte ji moukou a zasmahněte. Do takto připravené jíšky přidejte lebedu. Nakonec zjemněte smetanou a dochuťte česnekem, solí a pepřem.

Slaný lebedový koláč

Na slaný lebedový koláč, který chutná skvěle teplý i studený, budete potřebovat:

  • 1 listové těsto
  • 250 g tvarohu
  • 250 g smetany na vaření
  • 6 stroužků česneku
  • majoránku
  • 1 vejce
  • sůl pepř
  • spařenou lebedu
  • sýr (výborný je parmazán či balkánský sýr)

Troubu rozehřejte na 180 °C. Mezitím si na plech s pečícím papírem rozválejte 1 listové těsto. V míse smíchejte tvaroh, smetanu, rozdrcený česnek, majoránku, vejce a dochuťte solí a pepřem. Tuto směs rozprostřete na těsto. Poté náplň posypte pokrájenou spařenou lebedou a posypte nakrájeným sýrem. Dejte na cca 25 minut zapéci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve