Vypěstujte si na zahradě vlastní cibuli. Bude vynikající a mnohem zdravější

 Zahrada 
04. května 2018 08:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cibuli si může vypěstovat každý Shutterstock
Nedáte bez cibule ani ránu? Potřebujete ji jako základ téměř do každého jídla a rádi ji používáte i na chleba nebo si ji jen tak zakusujete? Vypěstujte si vlastní na zahradě a pak s ní hospodařte dlouhé týdny!

Pokud máte na zahrádce kousek záhonku, hned toho využijte. Myslete však na to, že cibule má ráda propustnou půdu, která nesmí být příliš vyschlá. Vhodné je pěstování na vyvýšeném záhoně, stačí kolem 10 centimetrů nad úrovní okolního terénu.

Písek a kompost

Do půdy můžete přimíchat i trošku písku, ale především nesmí chybět humus. Do půdy proto zapravte kolem pěticentimetrové vrstvy vyzrálého kompostu. Půda by neměla být kyselá, ale spíše neutrální nebo mírně zásaditá.

Můžete ji posypat mletým dolomitickým vápencem a zapravit ho. Prospěšný je i dřevěný popel, který sice trošku zvedne PH, ale dodá půdě mnoho minerálů. Kyselost půdy lze snadno otestovat.

Nejlevněji vyjde cibule pěstovaná ze semen. Může být i kvalitnější, pokud ji chcete mít ve sklepě na pozdější časy. Pěstování ze sazečky je mohem rychlejší, dříve se pak dočkáte čerstvých cibulí.

V záhonu si vytvořte řádky, které mají hluboké rýky stejně jako délka sazečky. Cibule pak dávejte podpučím dolů a špičkou nahoru a přikryjte je zeminou tak, aby byla špička skoro zahrnutá. Konečky cibule by se měly nacházet těsně pod povrchem půdy, nebo malý kousek nad ním. Když záhon překryjete bílou netkanou textilií, vytvoříte dobré podmínky a také cibuli ochráníte proti škůdcům.

Zalévat opatrně

Pozor si dávejte při zalévání. Zalévejte spíš mezi řádky, protože přílišná vlhkost bude rostlině škodit. Plejte opatrně, abyste nepoškodili kořínky cibule. Mulčování je vhodné opět mezi řádky. Brání růstu plevelů a drží v půdě vlhkost.

Až se budou cibule zvětšovat, mulčovací vrstvu odstraňte nebo ponechejte jen velmi tenkou část, která nebude cibuli bránit v narůstání. Sazeničkám můžete po třech týdnech pomoct organickým hnojivem. Přidávat ho lze každé další tři týdny. O pěstování zázvoru jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008