Grilování je tady. Jak vybrat plynový gril?

 Zahrada 
25. května 2018 11:33 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Výhodou je rychlé rozpálení Shutterstock
K zahradní party neodmyslitelně patří grilování masa. Kdo se nechce zdržovat rozděláváním ohně, udržováním rozpálených uhlíků, následným čištěním grilu od popela, může vyzkoušet plynový gril.

Plynové grily se hodí na zahradu nebo větší terasu, jelikož jsou větší a robustnější. Většina z nich je určená pro připojení na propan-butan. Lahve jsou ideální pěti nebo desetikilové. Jednou z největších výhod je rychlé rozpálení grilu pomocí jednoho knoflíku a možnost regulace teploty, díky které budete mít maximální kontrolu nad teplotou připravovaných potravin. Plynové grily mají více hořáků, které rovnoměrně rozvádějí teplo po grilovací ploše.

Co nesmí chybět?

Naprosto zásadní je grilovací rošt. Měl by být masivní, vyrobený z nerezu nebo litiny a na povrchu může být smaltovaný. Pokuste se vybrat gril s nerezovými hořáky, vyznačují se totiž dlouhou životností. Ideální jsou alespoň dva samostatně regulovatelné a zabezpečené proti odkapávající mastnotě a ucpání. Důležité je i víko grilu, které umožňuje nepřímé grilování. Na víku by neměl chybět teploměr, který je při grilování zcela zásadní. Pokud máte v plánu zároveň s masem připravit i přílohy nebo omáčku, poohlédněte se po grilu s bočním hořákem.

Ověřte si, kde je sběrné místo odkapávající mastnoty, jak se dá čistit a jak je zabezpečeno proti vzplanutí. Gril, odkládací plochy, rošt a celé příslušenství udržujte v čistotě. Věnujte mu péči po každém použití a bude vám déle sloužit. Jak grilovat zdravě díky lávovým kamenům, jsme psali zde.

Gril však nemá pouze samé výhody. Negativní stránkou může být obtížná manipulace kvůli připojené lahvi. S grilem se můžete pořádně potrápit, protože váha někdy dosahuje až třiceti kilo. Jako další nevýhoda se může jevit i vysoká pořizovací cena, která se vyšplhá i do desítek tisíc korun.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008