Z čeho vyrobit chodník do zahrady? Použijte kámen

 Zahrada 
08. června 2018 12:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chodník z kamene do zahrady skvěle zapadne Shutterstock
Přemýšlíte, z čeho vyrobit zahradní cestičku, aby nepokazila přírodní dojem vašeho království? Zkuste přírodní kámen. Překvapí vás estetický vzhled i dlouhá životnost.

Mezi hlavní výhody tohoto materiálu patří extrémní odolnost vůči nepříznivým podmínkám v podobě počasí a mile vás potěší i dlouhá životnost. Kameny se také dobře kombinují se všemi materiály a hodí se tak téměř do jakékoliv zahrady. Výhodou kamene je i jeho univerzálnost. Nemusíte se vázat jenom na klasické čtverce, kostky nebo kostkové pásy – běžně se používají také nahodilé variace, které vaším prostorům dodají na originalitě. Mezi nejčastěji používané typy patří žula, rula, pískovec nebo křemenec.

Důkladné zaměření

Kvalitní výsledná dlažba se neobejde bez poctivého zaměření a vymezení plochy, kterou se chystáte vydláždit. Použít můžete například kolíky a provázky nebo speciální ekologickou barvou ve spreji. Pokud zvolíte pokládku dlažby do štěrkopísku, kupte štěrk frakce 8-16. Nejprve je nutné připravit podklad, z terénu odstraňte zhruba 30 centimetrů zeminy a podklad přejeďte pro důkladné udusání těžkým válcem nebo ručním pěchem.

Poté výkop vysypte štěrkem do výše minimálně 10 centimetrů, vyrovnejte možné prohlubně a pak štěrk opět pečlivě udusejte. Položená vrstva štěrku má význam především jako drenáž, která je nutná pro omezení nežádoucího působení vody. Pokud máte na zahradě i jezírko, poradíme vám, jak ho jednoduše vyčistit

Na štěrk pak nasypte jemný písek v tloušťce, která odpovídá síle připraveného dlažebního kamene. Písek není potřeba nijak kypřit, jen urovnat hráběmi a opět udusat. Volně loženou kamennou dlažbu pokládejte přímo do písku. Do stejné výšky doklepejte jednotlivé kameny gumovou palicí. Tvar kamenů lze v případě potřeby upravit například zednickým kladívkem.

Křemičitý písek

Pokud je hotovo, nyní je na řadě vyspárování pomocí směsi s křemičitého písku a cementu v poměru jedna ku jedné. Případně můžete použít speciální spárovací hmotu pro spárování dlažby z přírodního kamene nebo jen písek a pak povrch důkladně ometeme.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve