V červnu je potřeba ošetřit vinnou révu proti houbovým chorobám

 Zahrada 
08. června 2018 16:46 / Jan Novák
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pokud ve vinici něco zanedbáte, úroda bude nižší Shutterstock
Červen je pro vinaře důležitý měsíc. Vinná réva kvete a je čas pro její ošetření proti houbovým chorobám i na další zelené práce na vinici. V našich podmínkách réva kvete kolem 20. června.

Kvetení netrvá dlouho, jeho doba záleží na odrůdě, klimatických podmínkách a na stanovišti. Při kvetení je důležité, aby bylo dostatečně teplo a sucho. Za těchto podmínek réva vinná odkvete již za pět dnů. Naopak při vlhkém počasí mohou sprchávat bobule a úroda pak bude nižší. Jestliže totiž neustále prší, nemůže pyl ulpět na blizně.

Réva je rostlinou samosprašnou a hmyz navštěvuje její květenství jen zřídka, proto je jeho úloha při opylení je nepatrná, stejně tak není při opylení rozhodující vítr.

Vlastnímu kvetení předchází již v minulém roce iniciace neboli zakládání nových květenství v takzvaném zimním očku. To vzniká, jakmile se oddělí první list ze souboru listů na letorostu. Následuje základní rozdělení květenství, to jest vznik květní laty, zárodků listů a dalších orgánů. V roce, kdy réva kvete, nastává dodatečná diferenciace květenství, vývoj květních orgánů a na závěr vlastní kvetení a oplodnění.

Červen - práce na vinici i ve sklepě

V červnu pracuje vinohradník zejména ve vinicích, ale nesmí zapomínat ani na práci ve vinném sklepě, hlavně na kontrolu zdravotního stavu vín. Jak ovlivnit chuť vína správným skladováním, jsme psali zde.

Výše zmíněné zakládání květenství probíhá v největší míře právě v červnu. Je podmíněno tepelnými a světelnými nároky révy vinné. Tepelné podmínky lze těžko ovlivnit, zato osvětlení letorostů ano. Pro vinaře to v červnu znamená důsledně provádět zelené práce. Zejména letorosty, které budou pro příští rok plodonosné, musí být v tomto období maximálně osvětleny.

Pozor na houbové choroby

V červnu mohou ve vinicích propuknout houbové choroby, které trápí všechny vinaře. Zejména plíseň révová, révové padlí a plíseň šedá nadělají rok co rok vinařům značné problémy.

Plíseň révová je jednou z nejvýznamnějších chorob révy vinné. Její příznaky jsou olejovité, žlutozelené skvrny na povrchu a bělavý spodek listu, květenství pak hnědnou. Ochrana spočívá především v použití měďnatých přípravků. Při malé znalosti příznaků choroby se všeobecně první ošetření provádí před květem a druhé po odkvětu.

Padlí révovému se na Slovácku a na Slovensku říká též múčnatka, protože napadené listy i bobule vypadají, jako by byly posypané moukou. Bobule napadené padlím praskají a objevuje se takzvaná semenná průtrž, při které se vylije obsah bobule ven a veškerá úroda může přijít vniveč. Na trhu jsou účinné prostředky i proti padlí.

Plíseň šedá je významná houbová choroba známá výskytem při zaměkání hroznů. Ošetření se provádí podobnými přípravky jako u předešlých dvou chorob. Dalšími, méně frekventovanými houbovými chorobami jsou červená spála a bílá hniloba.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008