Zázrak jménem muchovník. Sucho mu nevadí a zahradu ozdobí

 Zahrada 
10. června 2018 15:59 / Iva Dvořáková
  6
📷
5 fotografií v galerii
Plody muchovníku jsou na první pohled zaměnitelné s borůvkami Shutterstock
Muchovník je pohledný keř, který neúnavně dává bohatou úrodu zdravého a chutného ovoce. Snáší vedra i mrazy, je odolný vůči chorobám i škůdcům a nenáročný – ideální rostlina pro užitkovou a okrasnou zahradu v jednom.

Říká se mu indiánská nebo kanadská borůvka. Jeho pravé jméno je ale muchovník olšolistý a jde o keř dorůstající až do dvoumetrové výšky. Kvete v květnu a je samosprašný, takže k opylení už nikoho jiného nepotřebuje.

Má velmi šťavnaté plody, které tvarem i barvou připomínají větší borůvky. Několikaletý strom poskytne osm až dvanáct kilogramů úrody.

Plody bohaté na vitaminy se sbírají dvakrát až třikrát za léto a jejich využití je velmi různorodé. Lze je jíst syrové, nebo z nich připravit výborné šťávy, džemy, likéry i vína.

Odolá mrazu

Dobře zakořeněný muchovník snese i ty nejkrutější mrazy a poměrně značná sucha v létě. Nemocemi obvykle netrpí, příliš jej nenapadají ani škůdci.

Plody muchovníku obsahují velké množství vitaminu C, B12 a dalších, prospěšná antokyanová barviva a cenné minerály.

Podporují odolnost organismu, působí preventivně proti onemocnění žaludku a je možné je podávat jako podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních. Navíc mají vynikající chuť, lisuje se z nich výborná šťáva.

Je odolný

Další předností muchovníku je jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. Má tuhé a leské listy, spodní strana je u některých druhů plstnatá. Na podzim se krásně vybarvují, takže muchovník můžete zvolit i jako okrasnou rostlinu a ozdobu zahrady.

Keř neroste příliš agresivně a vytváří vzdušnou korunu, není proto náročný na řez. Pokud pod ním budete chtít udržovat trávník, můžete si jej dotvarovat do nízkého stromku.  

Pro muchovník vyberte na zahradě slunné místo, aby vám dobře vyzrály plody. Pokud při výsadbě přidáte trochu kompostu do sadební jámy, pomůžete lepšímu zakořenění keře.

Snese sucho

Po výsadbě určitě nezapomeňte v suchých obdobích na zálivku. Při dobrém zakořenění pak keř snese i dlouhá období sucha lépe než jiné ovocné druhy. Netřesk sucho zvládne také, přečtěte si o něm zde.

Muchovník začne plodit už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si je schopen udržet po desítky let.  

Vzhledem k dlouhověkosti muchovníků je už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve