Pečujte správně o keře a koruny stromů! Mějte více druhů nůžek

 Zahrada 
15. června 2018 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky nůžkám bude vaše zahrada krásnější Pixabay
Péče o zahradu není jen sekání trávy, sázení semínek a trhání plevele, ale také stříhání keřů nebo korun stromů. Pokud chcete být správným kadeřníkem zahradních krásek, musíte si pořídit správné nástroje.

Klasické zahradní nůžky si poradí třeba s růžemi nebo s menšími větvičkami. Na silnější větve, ale naopak ani na tenká stébla trávy se nehodí. Pokud chcete mít pěknou zahradu a zároveň se nenadřít, pořiďte si vícero nůžek na různé práce.

Velikost nůžek

Čím je větev větší, tím větší a silnější by měly být nůžky. Na silné větve se nehodí malé nůžky, u kterých musíte vynaložit velkou sílu, můžete je zničit, ale také ublížit sami sobě. Stejně nepůjdete s obrovitými nůžkami třeba na bylinky, takže můžete zničit bylinky, nebo si s nůžkami něco udělat.

Záleží i na stáří větví a jejich vyschnutí. Námahu ušetří i teleskopická násada, jakou mívají některé nůžky na větve, trávu nebo živý plot. Kvalitu nůžek poznáte podle provedení čepele. Mezi nejodolnější materiály patří ocel, která odolává povětrnostním vlivům i vodě. Kvalitu můžete poznat i podle záruky od výrobce, která může být i na několik let.

Ideální bude, když se o nůžkách poradíte s odborníkem a před koupí si je pořádně osaháte. Sedět by vám měla rukojeť, neměly by pro vás být příliš těžké a je potřeba si zkusit něco zastřihnout nebo si stříhat naprázdno. Klidně si k tomu můžete přinést rukavice, pokud v nich na zahradě pracujete.

O nůžky musíte i pečovat. Nepokládejte je jen tak do záhonu nebo je nenechávejte na dešti. Převod občas promažte kapkou oleje. Při práci nůžkami nesmíte nic páčit a ani je nepřetěžujte.

Základní zahradní nůžky slouží k zastřihávání růží, menších keřů, ale také třeba malin, květin nebo bylinek. Mohou mít jednu nebo dvě pohyblivé čepele. Jednočepelové je možné používat na vystříhávání suchých větviček. Pro úpravu a tvarování se lépe používají dvoučepelové nůžky. Jejích výsledkem je hladký a čistší řez. Jednočepelové nůžky vytvářejí větší tlak. Stříhání ulehčuje pákový mechanismus.

Námaha i čas

Silnější větve je možné i prořezat, ale chce to hodně námahy a času. Rychlejší je to s pákovými obouručnými nůžkami na větve. Ustřihnete s nimi větve i o průměru pět centimetrů. Hodí se tak na stromy i keře. Pořídit můžete i jednočepelové typy vhodné na suché větve nebo dvoučepelové na čerstvé dřevo. Mají spodní čepel ve tvaru háku, takže nehrozí vyklouznutí větve.

Na větve ve větších výškách se hodí univerzální nůžky s dlouhou násadou. Platí to i pro husté keře. Nůžky se liší váhou a délkou násady. Kvalitní výrobky umožňují natáčení do stran. Nejdelší lze nastavit na délku až čtyř metrů, takže se s nimi lze dostat do výšky šesti metrů. O kácení stromů na zahradě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47